در این مطلب از از مجله اقیانوس آبی می خواهیم شما را با ویژگی های مدل رفتاری D آشنا کنیم. در رفتارشناسی DISC، افراد گروه D در دسته مدلهای رفتاری منطقی قرار می گیرند. آنها استعداد ذاتی در رهبری دارند و متخصص کنترل افراد هستند. می توان گفت که افراد با مدل رفتاری D از چالش ها، رقابت و رسیدن به نتیجه شدیدا انگیزه می گیرند و به نحوی نیازمند چالش و تنوع هستند. آن ها از تزلزل و بلاتکلیفی بیزارند.
اولویت d type personality همواره کار و رسیدن به اهداف کاری است. خانوادههای آنها گاهی از این موضوع و این که برای خانواده وقت نمی گذارند گله می کنند. انگار که مدل رفتاری D با کارشان ازدواج کرده اند.
در هر کسب و کار وجود افراد با مدل رفتاری D لازم است، اما بهتر است تعداد آنها حداقل باشد تا تعارضات و درگیری های حاصل از تکروی آن ها بر عملکرد تیم اثر منفی نگذارد.
تشخیص افراد با مدل رفتاری D
در ادامه با گروه اقیانوس آبی همراه باشید که ۴ خصوصیت برای تشخیص افراد با مدل رفتاری D آورده شده است:
۱. همیشه به دنبال چالش ها و فرصت های جدید
D ها بسیار متمرکز و با اراده قوی برای دستیابی به نتایج حرکت میکنند. آنها حاضرند هر کاری را که برای رسیدن به اهدافشان لازم است انجام دهند و اجازه نمی دهند موانعی بر سر راه آنها قرار گیرد.
۲. تصمیم گیری سریع و اقدام
اقدام برای تیپ شخصیتی D اولویت بالایی دارد. قوانین و پروتکل های سختگیرانه آنها را تحت فشار قرار می دهد و بهره وریشان را پایین می آورد. آنها دوست دارند که به میدان بروند، با قاطعیت ایدههای جسورانه خود را ترویج کنند و آماده تصمیمگیری سریع هستند.
۳. بسیار رک و گاهی مغرور
افرادی که شخصیت کنترلگر دارند، زمانی که نقصی ببینند، سریعا آن را بیان می کنند و با کسی تعارف ندارند. به همین دلیل گاهی این افراد از نظر دیگران مغرور و بی ملاحظه به نظر می رسند.
۴. پیشرو و با ارده قوی
افراد دارای تیپ شخصیتی D اغلب مورد احترام سازمان هستند و با رویکرد مستقیم و تجاری خود نسبت به فرصتها و چالشها، بهعنوان افرادی پیشرو و موفق در نظر گرفته میشوند. گرایش به نتایج نهایی و نیاز به برنده شدن آنها باعث می شود پروژه های سازمان را بسیار سریع به سمت خط پایان حرکت دهند.
نقاط قوت Dها
- تمرکز روی اهداف
- اعتماد به نفس بالا
- تصمیم گیری سریع
- شجاعانه عمل کردن
نقاط ضعف Dها
- عدم تمایل به گوش دادن
- بسیار رک
- کنترلگر و همیشه رئیس
- عجول
زبان بدن Dها
- حرکات بدن سریع
- تند تند حرف زدن
- لحن پرخاشگرانه
- صدای بلند
نحوه رفتار با مشتری با مدل رفتاری D
حالا که با رفتار گروه D آشنا شدید، آیا می توانید بگویید با مشتری که مدل رفتاری D دارد چطور باید رفتار کنید؟
مشتری با مدل رفتاری D اعتماد به نفس بالایی دارد و سریع خرید می کند. خیلی رک سوال می پرسد و مشکوک است. مشتری D زیاد اهل پرس و جو کردن نیست و زمان برای او خیلی اهمیت دارد. در صورتی که تصمیم به خرید بگیرد، نظر خود را تغییر نمیدهد.
بیشتر بخوانید: تیپ شخصیتی c
مثالی از افراد معروف با مدل رفتاری D
شخصیت D تنها ۹٪ از جمعیت جهان را تشکیل می دهد. افراد با D بالا رقابتی، تهاجمی، قاطع و نتیجه گرا هستند. آنها ترجیح می دهند سریعا یک کار را انجام دهند، ریسک کنند و مسئول، کنترلگر و در مقام قدرت باشند. آنها همیشه خواهان تغییر و چالش هستند. با مثال های زیر از اشخاص مشهور می توانید شخصیت های D را بهتر تشخیص دهید:
رئیس جمهور سابق ایالات متحده آمریکا
کاپیتان سابق تیم ملی فوتبال ایران
مدیر مجموعه ما شخصیت d داره. مطلبی که درباره مشتری d گذاشته بودید فکر کنم برای رفتار با مدیر d هم به درد بخوره
مدیر مجموعه ما شخصیت d داره. مطلبی که درباره مشتری d گذاشته بودید فکر میکنم برای رفتار با مدیر d هم مناسب باشه.
یکی از بهترین مقالاتی بود که در باره مدل رفتاری D خوندم. ممنون
سلام.ممنون که این اطلاعات رو در اختیار ما گذاشتید بسیار عالی و کاربردی بود.
من یه مدیر هستم و در طول سال باید افرادی رو به عنوان یه کارمند استخدام کنم پس این محتوای خوبتون میتونه یه کمک زیادی به من و همکارهام باشه
سلام. خوشحالیم که تونستیم کمکتون کنیم. پیشنهاد میکنم حتما دوره رفتارشناسی DISC رو تهیه کنید.
چگونه میتوان در این گونه افراد انگیزهی بیشتری برای خرید کالاهایمان بوجود بیاوریم؟
سلام. مشتریان D نتیجه سریع از کالای شما میخوان و اصلا حوصله توضیحات طولانی رو ندارن. سعی کنید مشکشون رو بفهمید و سریعا راه حل ارائه کنید
سلام در چه صورتی مدل رفتاری D مایل به همکاری و مشارکت میشه و چگونه میتونیم از اون درخواست کنیم تا کسب و کارمون رو به اطرافیانش معرفی کنه؟
اگر میخواین با فردی با مدل رفتاری D شراکت کنید، نباید مدل رفتاری شما S باشه چون خیلی با هم نمیسازین. همینطور باید مدیریت و مسئولیت قسمتی رو به او بسپارید چون Dها از چالش خوششون میاد و ترغیب میشن