در بازار کنونی مصرف کنندگان همه تصمیمات خود را بر مبنای تحلیل ویژگی ها و منافع محصول نمی گیرند، بلکه اغلب بر ارتباط احساسی خود با برند تکیه می کنند. پس اینجا است که اهمیت برندسازی معلوم می شود. در خریدهای مختلف از اتومبیل گرفته تا یک فنجان قهوه، ارتباط با برند و مجموعه ای از معانی، سمت و سوی تصمیمات خرید مشتریان را مشخص کرده و آن ها را به مشتریان دائمی تبدیل می کند.
ساخت برند باعث ایجاد تصویر محصول یا خدمت شما در ذهن مشتریان می شود. برند همه مفاهیمی است که همه مخاطبان احتمالی درباره شما در ذهن و قلب خود دارند. بدون ساخت برند، محصول شما فقط یک کالای بی هویت است.
اهمیت ساخت برند
برندهای قوی ویژگی های مشخص و یکسانی دارند. برای مثال متقاعد کننده، معتبر و مرتبط هستند. مخاطبان برند نام برند، لوگو و شعار آن را به خاطر می سپارند. برای مثال جان لیوایز یک فروشگاه بزرگ است. اگرچه مشتریان این فروشگاه سوابق مختلفی دارند اما همه ی آن ها پس از شنیدن نام جان لیوایز به یاد مفاهیم یکسان کیفیت، خدمت، ارزش و مشارکت می افتند
طراحی لوگو برای شرکت نایک (Nike logo) نیز معانی مختلفی برمی انگیزد، از جمله موفقیت، ورزش، مد، کیفیت و … . نایک با ساخت برند خود، جو و هویتی ایجاد کرده است که موضوع دیگر فقط محصول نیست.
بیشتر بخوانید: لوگو چیست و انواع لوگو کدامند؟
برای تهیه و اجرای یک استراتژی برندسازی، باید بدانید برندسازی چیست و چه چیزی نیست، ساخت برند اغلب با بازاریابی، تبلیغات یا نشان های تجاری اشتباه گرفته می شود. برندسازی بخشی از استراتژی بازاریابی و یا صرفا شعار سازمانی شما نیست.
اگر برای دیزاین لوگوی خود به مشاوره نیاز دارید، ما در گروه اقیانوس آبی می توانیم به شما کمک کنیم. کافی است فرم زیر را پر کنید تا با شما تماس بگیریم:
مراحل ساخت برند
در ادامه مطلب به معرفی ۸ مرحله ساخت برند میپردازیم:
۱. هدف و استراتژی در ساخت برند
برای راه اندازی یک کسب و کار شاید داشتن سرمایه و ثروت به انسان انگیزه بدهد، اما انگیزه و قدرت آن با قدرت ناشی از داشتن هدف کسب و کار قابل مقایسه نیست. معنای عمیق کسب و کار خود را بدانید و آن را مبنای برندسازی خود قرار دهید. فراموش نکنید که مردم به برندهایی پاسخ می دهند که به جنبه های انسانی توجه می کنند. ساخت برند یک فرایند احساسی است، اما اداره یک کسب وکار فقط به احساسات مربوط نمی شود.
در مدیریت داشتن استراتژی نقش مهمی ایفا می کند و در واقع هدف نهایی شما را تعیین می کند. در مواقع برخورد با موانع، استراتژی خوب مانند یک قطب نما عمل می کند. استراتژی را با تاکتیک اشتباه نگیرید، تاکتیک روشهایی هستند که برای دستیابی به اهداف مورد نظر به کار می بندید. در نوشتن استراتژی خود به مهارت هایی که دارید و یا می توانید اجرا کنید و این که چه کارهایی را باید برون سپاری و یا درون سپاری کرد توجه کنید.
بیشتر بخوانید: مراحل نوشتن استراتژی کسب و کار
۲. تحلیل ساختاری
تحلیل ساختاری به شما کمک می کند تا مبانی استراتژی برند را تعیین کرده و ویژگی های کسب و کار خود که قابلیت تبدیل شدن به برند دارند را بشناسید. برای تعریف ارزش های پرمعنی برای ساخت برند خود، جدول تحلیل ساختاری جدیدی به اندازه دلخواه تهیه کرده و در هر خانه ارزشی را که برایتان مهم است بنویسید.
قابلیت به کارگیری هر ارزش در برند خود را تحلیل کنید تا واقعی، متقاعد کننده، معنی دار از نظر انواع مشتریان و منحصر به فرد برای کسب و کار شما باشد و به راحتی ارتباط برقرار کند. از خود بپرسید آیا حاضرید برای حمایت از این ارزش ها مبارزه کنید؟
۳. برای ساخت برند خود، رقبایتان را بشناسید.
هر محصول یا خدمتی رقبای خود را دارد. از این موضوع نترسید، بلکه قبل از ساخت برند، رقبای شهری، کشوری، ملی و حتی بین المللی خود را بشناسید و به نقاط ضعف و قوت آن ها توجه کنید. فکر کنید چگونه می توانید بین برند خود و رقبایتان تمایز ایجاد کنید. عناصری که مصرف کنندگان آن ها را مختص رقبای شما می دانند را شناسایی کرده و تفاوتهای برند خود را مشخص کنید.
۴. بازار خود را بشناسید.
همواره به خاطر داشته باشید که شما نمی توانید برای همگان همه چیز باشید. بازار هدف خود را مشخص کنید، مشتریانی که مورد نظر شما نیستند را مشخص کنید. فراموش نکنید که تلاش برای خشنودسازی همه باعث عدم تشخیص و تمرکز برند می شود.
بیشتر بخوانید: تحقیقات بازار چیست و چطور انجام می شود؟
با برندسازی درست، به مشتریانتان اطمینان میدهید که شما بهترین گزینه برای رفع نیازهایشان هستید.
۵. برند خود را تحلیل کنید.
تمرینی با نام استعاری (عنکبوت ۶ پا) به شما کمک می کند برند خود را بهتر تحلیل کنید:
- محصول/ مزیت: محصول یا مزیت شما چیست؟
- جایگاه مطلوب: ادراک مشتریان از برند شما در مقایسه با برند رقبا چیست؟
- شیوه: برند شما چگونه با مشتریان ارتباط برقرار کرده و با آن ها تعامل می کند؟
- ماموریت: هدف محصول و یا خدمت شما چیست؟
- چشم انداز آینده: می خواهید در بلند مدت به چه جایگاهی برسید؟
- ارزشها: ارزش های شرکت شما چیست؟ تحلیل ساختاری شما چه ارزش هایی را برجسته می کند؟
۶. جایگاه سازی در ساخت برند
جایگاه سازی مربوط به فضایی است که برند شما در قلب ها و اذهان مخاطبان در مقایسه با برندهای رقبا ایجاد می کند. اهمیت جایگاه سازی را در ساخت برند خود را فراموش نکنید. در آگهی های تبلیغاتی خود همیشه بخشی را به جایگاه سازی اختصاص دهید.
روش هایی که می توانید با کمک آنها به این جایگاه سازی دست یابید و معنی برند خود را برای مشتریان مشخص کنید را جستجو کنید. بدین منظور در ابتدا یک بیانیه جایگاه سازی دقیق برای استفاده در داخل شرکت تهیه کنید که نقاط قوت برند و اهداف شما را تشریح کند. در ادامه با مجله اقیانوس آبی همراه باشید:
بیشتر بخوانید: شناسایی نقاط قوت کسب و کار و فرصت ها
بگذارید با یک مثال اهمیت جایگاه سازی را برای شما توضیح دهیم:
فرض کنید شما یک دوچرخه فروشی دارید که در نزدیکی شما یک فروشگاه لوازم ورزشی وجود دارد و دوچرخه و سایر لوازم ورزشی زا می فروشد، با این تفاوت که شما دوچرخه های گران قیمت می فروشید و رقیب شما دوچرخه های ارزان تر. حالا شما به جای اینکه آن فروشگاه را رقیب خود بدانید که بازار شما را کساد کرده است، به راحتی می توانید جایگاه خود را با توجه به آن مشخص کنید.
به عنوان مثال شما کالای گران تر دارید، در حالی که آن ها کالای ارزان تر دارند. کارکنان شما نیروهای متخصص و آموزش دیده هستند، در صورتی که کارکنان آن فروشگاه کارکنانی معمولی هستند. مخاطب محصولات شما دوچرخه سواران حرفه ای هستند، نه کسانی که فقط برای تعطیلات آخر هفته دوچرخه سواری می کنند.
۷. اصول تبلیغات در ساخت برند
متاسفانه مشکلی که اکثر مدیران دچار آن می شوند تصور این موضوع است که بازاریابی و تبلیغات دو معقوله یکسان هستند، در صورتی که بازاریابی و تبلیغات نمی توانند جایگزین یکدیگر شوند. بازاریابی شامل فعالیت هایی است که محصول و یا خدمت شما را به بازار می آورد. تبلیغات فضایی است که که در رسانه ها برای تملک آن پول می دهید.
برای چاپ آگهی برند خود در مطبوعات، موضوع اصلی را در سه یا چهار واژه در عنوان بگنجانید، نکته مهم پیام خود را در بند کوتاه اول بگنجانید و سپس عناصر مرتبط دیگر را به آن اضافه کنید. تقریبا هیچ کس همه ی متن آگهی های درج شده در مطبوعات را نمی خواند. بنابراین اطلاعات لازم را در ابتدای آگهی درج کنید.
بیشتر بخوانید: چطور یک کمپین تبلیغاتی موفق داشته باشیم؟
۸.خلق آگهی در برندسازی
خلق آگهی های موثر در ساخت برند مهارتی است که اغلب صاحبان کسب و کارهای کوچک از کمبود آن رنج می برند. برای مشخص کردن هدف اصلی تبلیغات، باید بدانید که می خواهید اطلاع رسانی کنید، فروش ایجاد کنید یا جایگاه خود را شفاف کنید. مخاطبان هدف خود را مشخص کرده، محل سکونت آن ها و اولویت های آن ها را مشخص کرده و بدانید بیشتر از چه رسانه ای استفاده می کنند.
نتیجه گیری
فراموش نکنید:
کسب و کاری که روی برندسازی کار کرده است نیازی ندارد مدام خود را تشریح کند. مردم اغلب مشتری برند شما می شوند، زیرا با نیازها و احساسات آن ها سازگار است.
شاید در وهله اول دور از ذهن به نظر برسد اما با ظرافت و شیوایی کلامتان قانع شدم که میشود در ۳۰ روز برند ساخت.
برند شدن واقعا جذابه. خیلی سخته که برند بشیم ولی نتایجش خیلی لذت بخشه.
من در دوره برندسازی دکتر داوود احمدی شرکت کردم. خیلی برام مفید بود و راضی بود.
سلام و وقت بخیر. خوشحالیم که از برندپلاس راضی بودین. در صورت تمایل برای دیدن سایر دوره های حضوری اقیانوس ابی کلیک کنید.
موارد گفته شده واقعا در ۳۰ روز امکان دارد ؟
سلام. بله قطعا.
اگر برای انجامشون به مشاوره نیاز دارین حتما به لینک زیر سر بزنید:
https://oghyanooseabi.com/services/branding/
سلام. مطالب خیلی خوبی بود. بابت مشخص کردن بازار هدف ، من فروشنده پوشاکی را میشناسم که در ابتدا تمامی پوشاک مرد، زن و بچه گانه را باهم داشت و آنچنان پیشرفتی نداشت ولی وقتی بازار هدفش رو فقط پوشاک مردانه کرد موفقیت بهتری بدست آورد.
سلام. بله مشخص کردن بازار هدف و استفاده از نیچ مارکت ها می تونن فروش رو چند برابر کنن
تمرین عنکبوت ۶ پا پیشنهاد خوبی بود.ممنون
سلام. برای انجام این تمرین ها اگر به مشاوره برندینگ نیاز دارین می تونیم بهتون کمک کنیم.
برند سازی کسب و کار خیلی مهمه. بعضی از کسب وکارهایی که اتفاقا در سطح شهر شناس هم شده بودن ولی چون از اول به فکر برند کردن کسب و کارشون نبودن مجبور به تعویض اسم برندشون شدن چون قبلا ثبت شده بود.
سلام. بله متاسفانه بسیاری از صاحبان کسب و کار در ابتدای شروع فعالیتشون این موضوع رو جدی نم گیرن و در انتخاب نام برند و حتی طراحی لوگو، دقت کافی و بررسی های لازم رو انجام نمیدن و در نهایت تمام هزینه و زمانی که گذاشتن برای ثبت نام برندشون به هدر میره