هر کسب و کاری که می خواهد به جذب مشتری بپردازد و محصول خود را به فروش برساند، باید با بازاریابی به خوبی آشنایی داشته باشد. هر کسبوکاری باید بهترین روش های بازاریابی را برای خود پیدا کند، چون فقط در این صورت است که میتواند فروش خود را افزایش دهد.
در این مطلب از مجله اقیانوس آبی میخواهیم شما را با تمام روش های بازاریابی، فنون و تکنیکهای بازاریابی آشنا کنیم تا بسته به نوع کسب و کارتان از بین آن ها بهترین ها را انتخاب کنید.
تعریف تکنیک ها و روش های بازاریابی
به بیان ساده، روش بازاریابی هر کاری است که برای ایجاد کسب و کار جدید یا افزایش شهرت و دیده شدن شرکت خود انجام می دهید. تکنیکهای بازاریابی در وهله اول در مورد ایجاد این فرصتها هستند، یعنی روش هایی برای هدف قرار دادن بازارهای امیدوارکننده، ساختن برند شما و تولید و پرورش سرنخ هایی که باعث رشد سریعتر و سود بیشتر میشوند.
پیشنهاد میکنم قبل از آشنایی با روش های بازاریابی، ابتدا مقاله انواع بازاریابی را بخوانید، زیرا راهکارهای بازاریابی زیر مجموعه انواع مارکتینگ هستند.
روش های بازاریابی مختلفی هم به صورت آنلاین و هم آفلاین وجود دارد. نمونههای اصلی آفلاین شامل نمایشگاههای تجاری، شبکهسازی و مکالمه های حضوری است. تکنیک های آنلاین کلیدی شامل وب سایت یک شرکت، تلاش های مداوم برای بهینه سازی موتور جستجو (SEO) و وبینارهای صنعتی است.
در مجموع، تکنیکهای بازاریابی آنلاین و آفلاین به شما این امکان را میدهند که به مشتریان در هر کجا که هستند دسترسی پیدا کنید. شبکههای سنتی و آفلاین برای مدتی بخش مهمی از صنعت خدمات حرفهای بوده است، اما این روزها روابط حیاتی بیشتر و بیشتر از طریق رسانههای اجتماعی مانند لینکدین شکل میگیرد.
معرفی روش های اجرایی بازاریابی و فروش
برای دستیابی به موفقیت باید اهل ریسک کردن باشید. ترس را کنار بگذارید و وارد بازار شوید و محصول خود را به مردم معرفی کنید. اما قبل از هر اقدامی باید با روش های بازاریابی موفق آشنا شوید و سپس با انجام تحقیقات بازار بازار هدف را پیدا کنید. سپس با توجه به نوع بازار، روشهای بازاریابی مناسب را اجرا کنید. در ادامه با گروه اقیانوس آبی همراه باشید:
۱. داستان سرایی کردن، از روش های بازاریابی جذاب
یکی از روش های بازاریابی و فروش جهت جذب مشتری استفاده از داستان سرایی میباشد. داستانها عامل اصلی افزایش توجه مخاطبان هستند زیرا کمک میکنند هنگام برقراری ارتباط، پیام شما شفافتر و واضحتر به مخاطب منتقل شود.
داستان سرایی یا همان STORY TELLING به خوبی کمک میکند تا بتوانید تمرکز، توجه، احساسات، حواس و ذهن او را درگیر کنید تا به فکر فرو برود و همراه شما بماند. در همین حین میتوانید محصولات و خدمات خود را به بهترین شکل معرفی کرده و کاری کنید تا در نهایت اقدام موردنظر شما را انجام دهند.
تصور کنید که اگر در معرفی محصول خودتان مستقیم به سراغ تعریف و تمجید از آن بروید، هیچ حسی از مخاطب را درگیر نکردهاید. ولی اگر داستان کوتاهی تعریف کنید که در آن محصول شما به کسی کمک کرده و مشکلی را رفع کرده، آنگاه با مشتری ارتباط بهتری برقرار می کنید و احتمال خرید او و موفقیت روش بازاریابی شما بیشتر می شود.
بیشتر بخوانید: تفاوت بازاریابی و فروش دو ستون اصلی برای توسعه کسب و کار
داستان باید کوتاه، جذاب و دارای نتیجه مثبت باشد و به این صورت نقل گردد:
- یک مشتری که نیازمند محصول تولیدی شرکت شما است.
- پس از پرس و جو و تحقیقاتی که کرده ناگهان با شما آشنا می شود.
- شما محصول خویش را به وی معرفی می کنید.
- محصول شما همان کالای مورد نیاز وی است.
- محصول را خریداری کرده و مشکلش حل می شود و این موضوع وی را بسیار خوشحال می کند.
۲. تحقیق در مورد مشتری
یکی از اساسی ترین تکنیک های فروش در بازاریابی شناخت مشتری می باشد. این درست است که کیفیت و کمیت کالا پس از آنکه مشتری ها را جذب کرد، منجر به پایداری وی می شود. اما ارزش و اعتبار محصول شما به این مسائل نیست بلکه ارزش شما به مشتریانتان است. این مشتری است که به شما اعتبار بخشیده و سبب رونق کسب و کار شما می شود.
بیشتر بخوانید: شناخت انواع مشتریان کسب و کار
۳. بهره گیری از نقطه نظرات مثبت مشتریان
بهترین راه بازاریابی این است که از خود مشتری جهت فروش محصول بهره برده شود. به این صورت که به گونه ای با مشتریان فعلی خود تعامل کنید که با بیان نظر خود در رابطه با کیفیت محصول، نحوه خرید و … شما را در بهبود کیفیت و نحوه خدمات رسانی یاری کند. بهره بردن از مشتری به دو صورت امکان پذیر است:
- روش مستقیم: در این روش شما شرایطی را فراهم کنید که اگر مشتریان محصولات و خدمات شما را به دیگران معرفی کنند، امتیاز کسب کنند و یا از تخفیفات ویژه بهره مند شوند. این یکی از بهترین روش های بازاریابی است که از خود مشتری جهت جذب مشتری های بعدی بهره برده شود.
- روش غیر مستقیم: در این روش شما باید با مشتری تعامل ایجاد کنید. به این صورت که در شبکه های اجتماعی برای خود صفحه ای داشته باشید، از مشتریان بخواهید که نظرات خود را پس از خرید به شما اعلام کنند. برای این کار باید از یک متن مثبت و جذاب استفاده کنید تا مشتری نیز ترغیب به تعامل و پاسخ گویی شود.
۴. به چالش کشیدن موقعیت های فعلی مشتری بالقوه
از جمله بهترین راهکارهای بازاریابی و فروش به چالش کشیدن موقعیت مشتری می باشد. شاید شما یک مشتری فعال داشته باشید که مدتی خرید انجام ندهد. ممکن است شما به این فکر کنید که تبلیغات گسترده شرکت رقیب، باعث جذب مشتری شما به سمت محصول وی شده باشد.
لازم نیست که شما این موضوع را پیگیری کنید. شما که نمی دانید واقعا چه اتفاقی برای مشتری افتاده که دیگر از شما خرید نمی کند. بنابراین باید کاری کنید که مشتری بخواهد موقعیت خود را تغییر دهد.
برای این کار هم نیازی نیست که با تعریف ویژگی های منحصر به فرد محصول و یا خدمات خود مشتری را ترغیب به خرید کنید، بلکه باید احساس به تغییر وضعیت را در وی ایجاد نمایید. برای این کار می توانید از تکنیک بازاریابی عصبی استفاده کنید.
۵. ترغیب مشتری جهت تعامل
روش های بازاریابی متنوع است. یکی از این روش ها ترغیب مشتری جهت تعامل می باشد. در صورتی که اولین بار است که می خواهید بازاریابی کنید و محصول تولیدی خود را به مشتری معرفی کنید، برای این کار نیاز نیست که حتما مشتری را پیدا کنید و محصول را به وی معرفی کنید، بلکه می توانید از حس کنجکاوی وی بهره ببرید.
برای نمونه در صورتی که شرکت شما یک محصول جدید تولید کرده است، می توانید یک شبکه اجتماعی ایجاد نمایید و پس از جذب مشتریان بالقوه به صفحه تان از وی بخواهید که ویژگی های محصول جدید را حدس بزند.
بیشتر بخوانید: مدلهای بازاریابی
۶. برندسازی شخصی، از روش های بازاریابی موفق
از جمله روش های نوین بازاریابی برندسازی شخصی محصول است. برندسازی یکی از مهم ترین دلایلی است که سبب جذب مشتری می شود، برای این منظور شما می توانید در دوره های برندسازی و فروش محصول شرکت نمایید تا بتوانید یک برند قدرتمند برای خود ایجاد کنید و یا اینکه مشاوره برندسازی دریافت کنید.
در اولین مراحل برندسازی باید برای کسب و کار خود، نام و شعاری جذاب انتخاب کنید و سپس با کمپین های تبلیغاتی خود را به مخاطب هدف معرفی کنید.
می توانید برای مشاهده نمونه پروپوزال کمپین تبلیغاتی و نمونه طراحی کمپین تبلیغاتی اقیانوس آبی به بخش طراحی کمپین تبلیغاتی سر بزنید👇
۷. شناخت علاقه مندی های مشتری
هترین روش بازاریابی این است که علاقه مشتری را با پرس و جو از خودش بشناسید و با ایجاد محصول نظر، او را تبدیل به یک مشتری بالقوه و دائمی نمایید. درک مشتری و شناخت علایق وی کار آسانی نیست. زمانی که با مشتری در حال مکالمه هستید باید در وی احساس خرید کردن را ایجاد نمایید، لازمه این کار هم ارائه راهنمایی صحیح می باشد.
قبل از آنکه وارد ارتباط با مشتری شوید، سوالات احتمالی را مطرح و پاسخ های آن را بیابید. روش های ارتباط با مشتری را یاد بگیرید، لازمه این کار هم انجام تحقیقات لازم در رابطه با ارتباط با مشتری است. برای داشتن قدرت ارتباط بالا با مشتری ابتدا باید اعتماد به نفس بالایی داشته باشید. مرحله بعد چگونگی استفاده از زبان بدن و ارتباط چشمی با مشتری است. قرار نیست فقط شما حرف بزنید بلکه باید به مشتری هم امکان صحبت کردن بدهید.
صحبتهای مشتری را خوب گوش کنید، یادداشت برداری کنید و به وی بفهمانید که هدف شما برآورد کردن نیاز اوست. اگر هم با شما مخالفتی انجام داد، نباید دلسرد شوید و با اعتماد به نفس بالا به کار خویش ادامه دهید و سراغ مشتری های بعدی بروید.
۸. تخصصی کار کردن با نیچ مارکت ها
تحقیقات بارها و بارها نشان داده است که شرکتهایی که سریعترین رشد را دارند، یک حوزه هدفگذاری شده دارند؛ حوزهای از صنعت که آنها آن را کاملاً درک میکنند. تخصص را می توان نوعی از روش های بازاریابی دانست زیرا بر هر جنبه ای از کسب و کار شما تأثیر می گذارد، از مخاطبانی که هدف قرار می دهید تا پیام هایی که می سازید.
تخصص همه تلاشهای بازاریابی شما را آسانتر میکند، زیرا تمایل دارد دقیقاً آنچه انجام میدهید را مشخص کند و شما را از رقبا متمایز کند. اغلب، تخصص اساس مزیت رقابتی یک شرکت را تشکیل می دهد.
اگر بخش بسیار خاصی از بازار یا همان نیچ مارکت را بهتر از هر کس دیگری درک میکنید، در این صورت به بهترین وجه برای تشخیص آنچه برای آنها مهم است و نیازهایشان صحبت عمل می کنید. در این صورت تخصص قوی ترین عامل تمایز شما خواهد شد.
۹. تعادل در ارتباط و اشتیاق در فروش
روش های بازاریابی موفق همیشه شامل اعتماد به نفس بالا و یا موارد دیگر نیست. گاهی ممکن است که همین اعتماد به نفس زیادی کار دستتان دهد و نه تنها برای شما مشتری جذب نکند بلکه آن ها را فراری دهد. حتما تعادل را در ارتباط با مشتری رعایت کنید نه خود را ضعیف نشان دهید و نه نسبت به توانایی خود مغرور شوید. حتما اطمینان مشتری را نسبت به محصول خود جلب کنید.
۱۰. صداقت در انجام روش های بازاریابی
روش های بازاریابی موفق بر اساس اصول اخلاقی و صداقت می باشد. در صورتی که می خواهید تبدیل به یک برند موفق شوید و مشتریان شما هر روز افزایش پیدا کنند، باید قبل از هر چیزی اصول اخلاقی را بدانید و صداقت کافی داشته باشید، در این صورت موفقیت شما حتمی خواهد بود.
۱۱. پیشنهادهای اندک
روش های بازاریابی برای تمامی محصولات و خدمات کاربرد دارد. گاهی پیش می آید که شرکتی محصولات متنوعی دارد. حتی ممکن است که این محصولات ارتباط خاصی با یکدیگر نداشته باشند، مانند شرکت اپل که تولیدکننده گوشی آیفون است اما می خواهد در زمینه تولید خودرو نیز فعالیت کند.
فنون فروش و بازاریابی در فروش تمامی محصولات یکسان است. در صورتی که محصولات شما متنوع است نیازی نیست که اسامی تمامی آن ها را ذکر کنید و مشتری را دچار سردرگمی نمایید، بلکه می توانید آن ها را دسته بندی نموده و قابلیت های آن ها را برای مشتری بیان کنید. برای نمونه تبلیغ محصولات داخل مغازه.
قطعا مغازه دارای محصولات مختلفی است که خود آن ها را تولید نکرده است. بهترین روش تبلیغ مغازه این است که فرد در مورد هر یک از محصولات داخل مغازه تحقیقات لازم را انجام دهد، سپس در زمان معرفی به مشتری آن ها را در دسته های جداگانه قرار داده و برای وی توضیح دهد.
البته ممکن است که روش بازاریابی مغازه با توجه به محصولاتی که دارد با تبلیغات سایر محصولات مانند روش بازاریابی مواد غذایی متفاوت باشد، اصول همان است اما محصولات متفاوت است. دقت کنید که از فنون و اصول بازاریابی به درستی استفاده نمایید.
۱۲. به کار خود علاقه مند باشید و بدان دید مثبت داشته باشید.
روش های بازاریابی نوین شامل دوره های آموزشی می باشد که در آن به فرد روش های مختلف مدیریت فروش، فن بیان در بازاریابی، روش بازاریابی و فروش موفق و… را آموزش می دهند. شما باید اول به کار خود علاقه داشته باشید.
در صورتی که کار خود را دوست داشته باشید می توانید هر روز در آن پیشرفت کنید و به درآمد و پیشرفت زیادی دست پیدا کنید. حتما نسبت به شغل خود با دیدگاه مثبت بنگرید، چرا که دیدگاه منفی سبب ناامیدی شما می شود و ممکن است که از مسیر دورتان کند.
۱۳. روی موفقیت خود تمرکز کنید.
روش های بازاریابی دارای اصول و چهارچوب تعریف شده میباشد. اما به کارگیری این روشها زمانی موثر واقع میشود که، شما بتوانید استعداد ذهنی خود را به خوبی بشناسید و آن را تقویت نمایید. برای نمونه ممکن است که یک روز مشتری های زیادی داشته باشید و به محض ارتباط با هر مشتری توانسته باشید او را جذب کنید.
اینجاست که باید یک گوشه خلوت بنشینید و روشهایی را که با آن توانستهاید به جذب مشتری بپردازید پیدا کنید. ببینید که از چه کلماتی استفاده کردید که باب میل مشتری بوده، آنگاه آن ها را یادداشت کنید تا هم به قدرت ذهنتان پی ببرید و هم آن موارد را بیشتر در خود تقویت کنید.
۱۴. فروش به خود
روش های بازاریابی را بر روی خود اجرا کنید. به این معنی که خود را جای مشتری بگذارید. آیا حاضرید این محصول را خریداری کنید. آیا از کیفیت این محصول اطمینان دارید و حاضرید مبلغی را برای خرید آن پرداخت کنید؟ حتما این جمله را شنیدید که می گوید هر آنچه از دل برآید بر دل نشیند.
اگر شما از محصول خود مطمئن باشید، قطعا با اطمینان و علاقه محکمی آن را به مشتری معرفی میکنید. آن وقت خواهید دید که مشتری چگونه برای خرید ترغیب خواهد شد.
چطور روش بازاریابی مناسب کسب و کار خود را انتخاب کنید؟
روش های بازاریابی در گذشته بیشتر به صورت چاپ بنر، تبلیغات تلویزیونی و… بود، اما امروزه با گسترش جوامع دیگر نیاز نیست یک نوشته را جلو دید آنها قرار دهید یا کلی پول صرف تبلیغ تلویزیونی کنید.
شما میتوانید از روش های بازاریابی اینترنتی و روش های بازاریابی تلفنی بدون هیچگونه زحمتی بهره ببرید. فقط کافی است که با اصول و فنون تبلیغات از طریق هر یک از این دو روش آشنا شوید، آن وقت میتوانید با تمرین و تقویت استعداد های خود از آن در جذب مشتری استفاد نمایید.
اگر برای آشنایی با تکنیکهای بازاریابی و فروش به آموزش نیاز دارید و نمیدانید کدام روش برای شما بهتر جواب میدهد، میتوانید در مینی دوره آموزش بازاریابی شرکت کنید.
با روشهای نوین و خلاقانه در بازاریابی آشنا شوید و از رقبای خود پیشی بگیرید.
سلام. اطلاعات خیلی خوبی بود. برام اینکه نوشته بودید داستان سرایی کردن برای مشتری راه حل خوبی هست، خیلی جالب بود.
سلام. مممنون از انتقال نظرتون. استوری تلینگ تکنیک بازاریابی بسیار خوبی برای جذب مشتری هست. برندهای بزرگ اکثر اوقات در تبلیغاتشان از یک داستان استفاده میکنند تا مخاطب رو درگیر کرده و به فکر فرو ببرند
سلام. بله واقعا روش مستقیم بهره بردن از مشتری خیلی موثر هست. من به شخصه وقتی از محصولی رضایت داشته باشم در هر شرایطی از جنس خریداری شده به اطرافیانم تبلیغ میکنم و رضایتم رو اعلام میکنم تا بقیه هم علاقه مند به خرید بشن.
بله درسته. طبق آمار مشتری راضی رضایتش را به ۴ الی ۵ نفر می گوید و اگر ۵ نفر از شما ناراضی باشند این نارضایتی تا ۲۶۰۰ نفر احتمال سرایت دارد. اینجاست که متوجه اهمیت مشتری راضی در بازاریابی می شویم
سلام. ممنون از مطلب عالیتون. جالبه من وقتی فروشنده ای میگه من از این جنس خودم هم استفاده میکنم با خیال راحتتری تصمیم به خرید می کنم. و به نظر این خودش یکجور فروش به خود را انجام میده.
سلام. بله دقیقا این روش بازاریابی در اکثر مواقع جواب میده و منجر به فروش میشه