بسیاری از مدیران هستند که اولویت های فروش را درست رعایت نمی کنند. آن ها فکر می کنند برای افزایش فروش باید پول خرج کنند، تبلیغ کنند و مشتری جدید جذب کنند. اما زمانی که با اولویت های فروش آشنا می شوند، نگاه آن ها نسبت به فروش کاملا تغییر می کند و متوجه می شوند که بازاریابی، تبلیغات و روش های پرهزینه، اثرگذاری کمتری نسبت به روش های کم هزینهتر دارند.
در این مقاله قرار نیست صرفا به روش های پرهزینه اولویت های فروش نگاه کنیم، بلکه نگاهی برعکس به مبحث فروش خواهیم داشت. خیلی از مدیرانی که در مشاوره ها و کلاس ها و آموزشهای مدیریتی گروه اقیانوس آبی شرکت کرده اند، وقتی این اولویت های فروش را پیاده سازی کردند به این نتیجه رسیدند که این روش ها بسیار اثرگذارتر هستند.
به شما هم توصیه می کنیم این اولویت ها را جایگزین روش های قبلی خود کنید و نگاهتان را نسبت به ترتیب روش های فروش تغییر دهید.
۱. اولویت فروش اول، حفظ مشتریان فعلی است.
جذب یک مشتری جدید ۵ تا ۱۰ برابر حفظ مشتری فعلی هزینه بر است. متاسفانه از اولویت های فروش که بیشتر مدیران آن را رعایت نمی کنند حفظ مشتری فعلی است. پیشنهاد میکنیم حتما مقاله فروش از طریق مشتریان فعلی را بخوانید.
شیوه ای که بین مدیران کسب و کارها در ایران بیشتر به آن توجه می شود، روش دمبلی است. اصطلاح دمبلی به این معنا است که اکثرا مدیران به مشتریان خوش حساب، مشتریانی که خرید خوبی از آن ها دارند و چانه زنی زیادی نمی کنند، خدمات کمتری ارائه می دهند و گاهی قیمت بالاتری به آن ها می دهند.
برعکس به مشتریانی که خیلی خوش حساب نیستند، چانه می زنند و زیاد خرید نمی کنند، خدمات بیشتر و انواع تخفیفها را ارائه می دهند تا هر طور شده آن ها را جذب کنند. پس مهم ترین و اولین اولویت فروش حفظ مشتریان فعلی شما خواهد بود.
اکثریت کسب و کارها سیستمی برای ثبت داده های مشتری های فعلی ندارند و تلاش خاصی برای حفظ مشتریان فعلیشان انجام نمی دهند. اگر هم مشتری خودش به آن ها مراجعه نکند به احتمال زیاد او را فراموش می کنند. برای اجرای این اولویت فروش سوالات زیر را از خودتان بپرسید:
- چقدر برای حفظ مشتریان فعلیتان برنامه ریزی کرده اید؟
- چه خدمات خاصی را برای مشتریانی که از شما خرید کرده اند، خوش حساب بوده اند، میزان و حجم خریدشان خوب بوده و یا تکرار خرید داشته اند در نظر گرفتید؟
- آیا مشتریان خود را رتبه بندی و دسته بندی کرده اید؟
- آیا سامانه ای برای پیگیری، حفظ ارتباط و ارائه پیشنهادات مکرر به آن ها دارید؟
-نحوه رفتار با مشتریان
انواع مشتریان هر کسب و کار معمولا به ۴ دسته ارزش گرا، رابطه گرا، قیمت گرا و فرصت طلب تقسیم می شوند. مشتریان ارزش گرا و رابطه گرا معمولا برای ارتباط خودشان با شما خیلی اهمیت قائل هستند، پس جزو اولویت های فروش شما هستند و باید برای حفظ آن ها تلاش کنید:
- ارتباط خودتان را با این مشتریان حفظ کنید، مثلا برنامه زمان بندی برای حفظ این ارتباط داشته باشید.
- نسبت به رویدادهای مهم در زندگی آن ها واکنش نشان دهید: تاریخ تولد، تاریخ مراسم ازدواج، تاریخ تاسیس و سالگرد ایجاد کسب و کارشان
- برگزاری سالیانه همایش و برنامه های دورهمی و یا برگزاری قرعه کشی و جشنواره فروش برای مشتریان خوبتان
تشکیل باشگاه مشتریان - در نظر گرفتن تخفیف های خاص و ویژه برای این دسته از مشتریان
- خدمات ویژه، مخصوص مشتریان ارزشگرا و رابطه گرا
-قانون ۵،۷۵،۲۰ در اولویت های فروش
قانون ۲۰:۸۰ را در حتما شنیده اید که می گوید ۲۰درصد مشتریان ۸۰درصد از سودآوری را برای شما دارند.
این قانون در اولویت های فروش متفاوت هست یعنی قانون ۲۰:۷۵:۵! ۲۰درصد از مشتریان ۸۰درصد از سودآوری را برای شما دارند، ۷۵ درصد از مشتریان ۲۰درصد از سودآوری را برای شما دارند و ۵ درصد از مشتریان، مشتریان زیانده هستند.
اگر شما بودجه، زمان، تیم و امکانات کافی برای حفظ مشتریان فعلی خود ندارید، حداقل برای آن ۲۰درصد مشتریانی که جزء مشتریان ارزشگرا و رابطه گرای شما هستند وقت بگذارید و برای وفادارسازیشان برنامه ریزی کنید؛ چرا که این دو دسته در رشد و توسعه فروش کسب و کار شما خیلی موثر هستند.
بیشتر بخوانید: راهکارهای موثر برای وفادارسازی مشتریان
۲. اولویت فروش دوم، بیش فروشی به مشتریان فعلی است.
مشتریان همیشه در اولین خریدشان از شما حساسیت زیادی به خرج می دهند. تحقیقات نشان می دهد که اکثر افراد در انجام اولین خرید یا اولین معامله با شما به شدت نگران هستند و احساس ناامنی می کنند. زمانی که توانستید اعتماد مشتری را جلب کنید و مشتری اولین خریدش را از شما انجام داد به راحتی پیشنهادهای بعدی شما را می پذیرد.
از اولویت های فروش یک مدیر، فروشنده و یا کسب و کار فرصت طلب باید این باشد که از اعتمادی که برای جلب آن ساعت ها و روزها وقت صرف شده استفاده کند و به مشتری بیش فروشی کند. Upselling یا بالا فروشی یعنی وقتی مشتری قصد خرید محصولی را دارد، شما یک مدل بالاتر را به او بفروشید تا بیشتر سود کنید.
به عنوان مثال مشتری برای خرید یک مدل گوشی تلفن همراه مراجعه کرده و شما یک مدل گوشی که از نظر امکانات و ویژگی های فنی و از نظر قیمتی هم بالاتر است به او پیشنهاد می دهید.
۳- تمرکز بر روی محصولات سود آور
سومین اولویت از اولویت های فروش تمرکز بر روی محصولات سودآور است. کسب و کارهایی که هدفشان فروختن است، معمولا به تیراژ و تعداد فروش فکر می کنند، اما کسب و کارهایی که اولویتشان سودآوری بیشتر است، به این که چه چیزی را بفروشند فکر می کنند.
اولویت سوم شما باید این باشد که بیشتر روی خدمات و محصولاتی برنامه ریزی، تبلیغات و بازاریابی داشته باشید که برای شما سودآورتر هستند.
این نگاه کاملا تفکر و روند شما را تغییر می دهد. با این نگاه بهترین جای کاتالوگتان، بهترین جای وب سایت و یا بهترین جای فروشگاهتان را به این محصول یا خدمت اختصاص می دهید.
همین طور بهترین زمان پرزنت و مذاکره با مشتری را به توضیح در مورد این محصول یا خدمتتان اختصاص می دهید و این خود به خود باعث سودآوری بیشتر کسب و کار شما خواهد شد. البته باید این نکته را در نظر داشته باشید که با توجه به نیازها و منافع مشتری محصول پرسود را به او معرفی کنید.
بیشتر بخوانید: نحوه قیمت دادن به مشتری چطور باشد تا او را از دست ندهیم؟
۴. اولویت فروش چهارم، معرفی مشتری از مشتریان فعلی است.
چهارمین مورد از اولویت های فروش معرفی مشتری از مشتریان فعلی است که بسیار کم هزینه و پربازده است. قطعا شما هم اهمیت یکی از انواع بازاریابی به نام بازاریابی دهان به دهان را می دانید.
اکثر کسب و کارها هدف و تلاششان این است که مشتریان خود را راضی کنند و این مشتریان تبدیل به مشتریانی شوند که به صورت دهان به دهان تبلیغشان را انجام داده و برایشان مشتری جدید جذب کنند.
این اولویت فروش بسیار ساده است. کافی است مشتریانی که از شما خرید کرده، حس خوبی از شما دریافت کرده و از محصول یا خدمات شما استفاده کرده و راضی بوده اند بخواهید به شما چند مشتری معرفی کنند. این کار را نباید به صورت زبانی و مبتدیانه انجام دهید.
یک فرم تهیه کنید و آن را به مشتریانی بدهید که خریدشان نهایی شده و از آنها بخواهید که حداقل ۵ نفر از آشنایان، دوستان، همکاران و اقوامشان را که می توانند مشتری شما باشند و به محصول شما نیاز دارند معرفی کنند. این روش و کمپین تبلیغاتی بسیار موثر است.
۵- بازگرداندن مشتریان گذشته و غیرفعال
پنجمین اولویت فروش که آن هم جز اولویت های کم هزینه و یا بدون هزینه هست، بازگرداندن مشتریان غیرفعال گذشته است.
اگر شما اسناد حسابداری و شماره تماس های مشتریانتان را بررسی کنید، اگر به فروشندههایتان مراجعه کنید و از آنها بپرسید و یا به ذهنتان مراجعه کنید و یک مروری داشته باشید، متوجه می شوید که مشتریانی هستند که مدت ها پیش با شما کار میکردند و الان مدتها است که از آنها خبری ندارید و خریدی از شما نداشتهاند.
یکی از کارهای مهمی که باید انجام دهید این است که لیستی از این مشتریان تهیه کنید، با آن ها تماس بگیرید و مجددا دعوتشان کنید از شما خرید کنند.
بیشتر بخوانید: بانک اطلاعاتی مشتریان، ابزاری قدرتمند در فروش
وقتی ما این اولویت فروش را برای کسب و کارهای مختلف این روش را انجام دادیم، متوجه دو مزیت اساسی آن شدیم:
- خیلی از افرادی که با آنها تماس گرفته میشد، نارضایتی هایی از آخرین خرید و معامله خود داشتند و دیدشان نسب به آن کسب و کار منفی شده بود. به عنوان مثال مشتری در این تماس اذعان می کرد که از کیفیت محصول راضی نبوده یا از نحوه برخورد ویزیتور یا فروشنده ناراحت شده است. با شنیدن این موارد میتوانستیم ایرادات و انتقادات وارد شده را رفع کرده و مجددا از همین مشتری ها دعوت به خرید مجدد کنیم.
- دومین حالتی که پیش می آمد این بود که مشتری اذعان می کرد که اطلاعات تماس این کسب و کار را فراموش کرده یا به هر دلیلی از گوشی موبایلش پاک شده و دیگر دسترسی به آن کسب و کار نداشته است. آن ها از این تماس بسیار اظهار خوشنودی می کردند، چراکه به محصول یا خدمت آن کسب و کار نیاز داشتند.
بیش از ۱۰۱ تکنیک افزایش فروش یاد بگیرید و با آنها میزان فروشتان را ۱۰ برابر کنید.
نتیجه گیری
امیدواریم این مطلب از مجله اقیانوس آبی توانسته باشد اهمیت اولویتهای فروش را برای شما روشن کرده باشد. اولویتهای فروش شما باید موارد زیر باشد:
- حفظ مشتریان فعلی
- بیش فروشی به مشتریان فعلی
- تمرکز روی محصولات سودآور
- معرفی مشتری از مشتریان فعلی
- بازگرداندن مشتریان گذشته و غیرفعال
شرکت مشاوره کسبوکار اقیانوس آبی، با تکیه بر سالها تجربه و دانش تخصصی در حوزه مشاوره کسب و کار، افتخار دارد تا خدمات مشاورهای جامع و حرفهای را در زمینه افزایش فروش به کسبکارهای شما ارائه نماید. دوره تکنیکهای افزایش فروش اقیانوس آبی میتواند به شما در سودآوری بیشتر و افزایش فروش کمک بسزایی کند.
سوالات متداول
-
اولویتهای فروش چیست و چرا مهم است؟
اولویتهای فروش، راهبردهایی هستند که یک کسبوکار برای افزایش فروش و سودآوری خود در پیش میگیرد. این راهبردها بر روی حفظ مشتریان فعلی، افزایش فروش به مشتریان موجود، تمرکز بر محصولات سودآور و جذب مشتریان جدید از طریق مشتریان فعلی متمرکز هستند. اهمیت اولویتهای فروش در این است که به کسبوکار کمک میکند تا به طور موثرتر منابع خود را اختصاص داده و به نتایج بهتری دست یابد.
-
چرا حفظ مشتریان فعلی مهمتر از جذب مشتریان جدید است؟
جذب یک مشتری جدید معمولاً هزینه بسیار بیشتری نسبت به حفظ یک مشتری فعلی دارد. علاوه بر این، مشتریان فعلی به دلیل آشنایی با محصول یا خدمات، احتمال خرید مجدد و معرفی کسبوکار به دیگران را بیشتر دارند.
-
چگونه میتوان برای حفظ مشتریان فعلی برنامهریزی کرد؟
برای حفظ مشتریان فعلی، میتوان برنامههای وفاداری مشتری، ارائه خدمات پس از فروش، برگزاری همایشها و رویدادهای ویژه برای مشتریان، و شخصیسازی ارتباط با مشتریان را در نظر گرفت.
توضیحات خوبی ارائه شده و ضمن خسته نباشید ، ممنون میشم در رابطه با بیش فروشی به مشتریان فعلی و راهکارهاش بیشتر توضیح بدید .
باید چه راهکارهایی رو انجام بدیم تا علاوه بر اینکه مشتریان فعلی رو از دست ندیم به مشتری هامون اضافه کنیم؟
سلام. پیشنهاد می کنم برای اینکه جواب سوالتون رو به طور کامل دریافت کنین مقاله اهمیت مشتریان فعلی در فروش و مقاله راهکارهای افزایش فروش رو بخونین
این مقاله به طور کامل دیدگاه منو نسبت به فروش و بهبود فروش تغییر داد
مطمئنم به افرادی که در این زمینه اطلاعات کمی دارند خیلی خیلی کمک میکنه
خسته نباشید.
سلام. خوشحالیم که این مقاله تونسته به فروش کسب و کارتون کمک کنه. پیشنهاد می کنم دوره آموزش فروش رو هم ببینید
چطوری میتونیم به مشتری هایی که به فکر خرید کالاهای ارزان هستند،کالا های پرسود خدمون رو معرفی کنیم تا تحت تاثیر این کالا قرار بگیرند؟
سلام. آدمها برای حل مشکلاتشان پول پرداخت میکنند، حتی کسانی که از خرج کردن پول متنفر هستند، حاضرن برای حل مشکلاتشان پول زیادی خرج کنند. شما باید نیازهایشان را کشف کنید و برایشان توضیح دهید چگونه محصولتان میتواند به حل مشکلشان کمک کند.
مشتریان تمایل دارند جایی پول خرج کنند که برایشان بیشترین ارزش را داشته باشد، بنابراین خودتان را محدود به توصیف ویژگیهای بزرگ و عجیب و غریب محصولتان نکنید. در عوض، در مورد در مورد مزایایی که محصول یا خدماتتان میتواند به آنها ارائه کند، صحبت کنید.
بنظر شما از طریق اولویت چهارم مشتری های بیشتری جذب میشه یا تبلیغ کسب و کارمون؟
سلام. قطعا هر دوی این موارد در فروش شما تاثیر دارند و باید به موازات هم و مداوم انجام بشن. هم چنین تاثیر روش های افزایش فروش روی فروش بیشتر به نوع کسب و کار هم خیلی بستگی داره. حتما همه روش ها رو امتحان کنید و از تجربیات رقبا استفاده کنید
قطعا اگه مشتری های بیشتری داشته باشیم میتونیم با استفاده از اونها مشتری های بیشتری جذب کنیم
اما میشه راهکار های موثرتری برای اینکه مشتری هامون رو تشویق کنیم تا در جذب افراد بیشتری برای خرید به ما کمک کنند.
سلام. راهکارهای بیشتر رو میتونین در مقاله روش های فروش موفق بخونین.
چگونه رضایت افرادی که از کیفیت محصول راضی نبوده یا از نحوه برخورد ویزیتور یا فروشنده ناراحت شده است رو دوباره بدست بیاریم؟
سلام. برای برخورد با مشتریان ناراضی چندین روش وجود دارد. اول باید به مشتری اطمینان بدهید که به حرفهای او گوش میدهید، مثلا بگویید : کاملا درک میکنم که چرا این مسئله برای شما آزاردهنده است
حتما همدردی خود را به مشتری نشان دهید و به او اطمینان بدهید که مشکل را حل می کنید. حتی وقتی مشتری از خدماتی که دریافت کرده عصبانی است، هیچ دلیلی وجود ندارد که از شخص شما عصبانی باشد. جانبداری و حمایت از مشتری عصبانیت او را کاهش میدهد و همچنین موجب ترمیم اعتماد او به برند شرکت شما میشود. با این کار مشتری متوجه میشود که وظیفهی شما کمک کردن به اوست. در اخر هم باید راه حل ارائه کنید و هرگز با مشتری ناراضی بحث نکنید.
طوری که من متوجه شدم، اولویت فروش یعنی اهمیت دادن به مشتریان فعلی. حفظ کردنشون، استفاده از اون ها برای معرفی مشتری جدید و اینکه کلا هواشونو داشته باشیم.
سلام. بله دقیقا درسته. مشتریان فعلی چون قبلا از شما خرید کردن و اعتمادشون جلب شده سرمایه بزرگی برای کسب و کارها هستن و میتونن سودآوری بالایی برای سازمان داشته باشن.