یکی از زیر ساخت ها و فعالیت هایی که در بحث افزایش فروش و بازاریابی بسیار تاثیر گذار است، بانک اطلاعاتی است. بانک اطلاعاتی مشتریان یک کسب و کار، معدنی است که یک کسب و کار می تواند بهره بسیاری از آن ببرد و اگر یک کسب و کاری بانک اطلاعاتی دقیق و منظمی را نداشته باشد، از این معدن طلا محروم است.
برای ایجاد و نگهداری یک بانک اطلاعاتی مشتری Customer database، باید مراحلی طی شود. این مراحل شامل موارد زیر است:
- شناسایی اطلاعات مورد نیاز در بانک اطلاعاتی
- شناسایی منابع اطلاعاتی
- طراحی بانک اطلاعاتی
- پر کردن بانک اطلاعاتی
- حفظ پایگاه داده
- بروز رسانی
اگر تا به حال بانک اطلاعاتی نداشتید و نمیدانید که چگونه باید بانک اطلاعاتی بدست بیاورید، در این مقاله از مجله اقیانوس آبی با ما همراه باشید.
بانک اطلاعاتی مشتریان چیست؟
هر بانک اطلاعاتی، عبارت است از فایل ها و جداولی که اطلاعات مشتریان را در خود جای داده است. این فایل ها حاوی تعدادی رکورد یا ردیف در جداول خود هستند که بر فروش تاریخی، فرصت های جاری و آینده تمرکز دارد. در بانک اطلاعاتی مشتریان، اطلاعات مختلفی نگهداری می شود که می تواند شامل موارد زیر باشد:
۱. اطلاعات شخصی
- نام
- آدرس
- اطلاعات تماس
- سن
- شهر
- تاریخ تولد
- وضعیت تاهل
- و…
۲. اطلاعات معاملات گذشته
- فرصت ها
- کمپین ها
- صورتحساب
- و…
مراحل ایجاد بانک اطلاعاتی مشتریان
برای ایجاد بانک اطلاعاتی مشتریان مراحلی وجود دارد که در ادامه مطلب گروه اقیانوس آبی به آن اشاره میشود:
۱. تعیین هدف
اگر هدف از جمع آوری بانک اطلاعاتی را بدانید، متوجه شوید که دقیقا چه اطلاعاتی از مشتریان را نیاز دارید. برای مثال: نام، سن، جنسیت، شهر و…
۲. ساخت بانک اطلاعاتی
در این مرحله باید بانک اطلاعاتی خود را به شکلی شفاف ایجاد کنید تا دسترسی به آن آسان باشد.
۳. ورود اطلاعات
زمانی که اطلاعات مشتریان را دریافت و یا گردآوری کردید، باید این اطلاعات را در بانک اطلاعاتی مشتریان وارد کنید. بهترین زمان دریافت اطلاعات مشتریان، هنگامی است که آن ها برای انجام معامله یا خرید به شما مراجعه می کنند.
بیشتر بخوانید: شناخت انواع مشتریان
۴. حفاظت از پایگاه داده
یکی از مهم ترین وظایف شما هنگامی که از یک بانک اطلاعاتی مشتریان استفاده می کنید، حفاظت از آن است. در این مرحله باید از بانک اطلاعاتی مشتریان به صورت مرتب بک آپ تهیه کرده و آن را در جایی مطمئن ذخیره کنید. با انجام این کار در صورتی که اتفاقی برای پایگاه داده بیفتد، اطلاعات به شکل کامل از دست نخواهد رفت.
۵. به روز رسانی
در این مرحله باید به شکل مرتب اطلاعات مشتریان را در صورت تغییر، در بانک اطلاعاتی به روز رسانی کنید.
۶. بازنگری بانک اطلاعاتی مشتریان
پس از طی کردن مراحل بالا، باید در زمان های مختلف میزان موفق بودن بانک اطلاعاتی مشتریان را بازنگری کرده و محتوای آن را مورد ارزیابی قرار دهید. با استفاده از این بازنگری می توانید متوجه شوید که آیا می توانید خدمات خود را ارتقا دهید یا راهکار های دیگری را مورد ارزیابی قرار دهید.
روشهای جمع آوری بانک اطلاعاتی مشتریان
بعد از اینمراحل ایجاد بانک اطلاعاتی آموختید نوبت به معرفی روشهای جمعآوری آن میرسد که در ادامه به آن پرداخت شده است:
۱- روش های اینترنتی
- کسب و کار های مرتبط با خودتان را در گوگل جستجو کنید و اطلاعات آنها را به دست آورید.
- درگوگل مپ جستجو کنید و متوجه می شوید که خیلی از کسب و کار ها خودشان را در گوگل مپ ثبت کرده اند.
- در رسانه های اجتماعی مانند اینستاگرام می توانید جستجو کنید و پیج های بسیاری از کسب و کار ها را پیدا کنید و اطلاعات تماس و آدرس آنها را در بانک اطلاعاتی خودتان ثبت کنید.
- برخی وب سایت ها نیز بانک های اطلاعاتی ارزشمندی را در اختیار شما قرار می دهند. مثلا اگر شما در صنعت ساختمان فعالیت دارید، وبسایت های سازمان مهندسی معمولا اطلاعات مهندسین را در اختیار شما قرار می دهند.
۲- ارائه محتوای ارزشمند به منظور گرفتن اطلاعات
در وب سایت خود یک محتوای رایگان منتشر کنید و به کسانی که به سایت شما وارد می شوند بگویید که اگر ایمیل خود را وارد کنند می توانند از آن محتوا استفاده کنند. حتی از این روش می توانید برای فروش در رسانههای اجتماعی خود نیز استفاده کنید.
مثلا یک محتوای باارزش را در نظر بگیرید و به مخاطبانتان بگویید که اگر شماره خود را در اختیارتان قرار دهند این فایل ارزشمند به آنها هدیه داده می شود. این هدیه می تواند حتی مشاوره رایگان یا نمونه محصول باشد.
۳- اشتراک بانک اطلاعاتی با رقبا و همکاران
روش سوم رقبا و همکاران هستند. در بازار رقابتی صنعت شما قطعا رقبایی هستند که محصول و خدمات شما را می فروشند و ارائه می دهند، اما نوع کارشان با شما متفاوت است. مثلا آن ها لوکس هستند، اما شما محصولات ارزان قیمت می فروشید.
شما می توانید با آنها بانک اطلاعاتی خودتان را به اشتراک بگذارید. از طریق همکاران خود نیز می توانید اینکار را انجام دهید. یکسری کسب و کارها هستند که با شما مشتری های مشترک دارند و می توانید با آنها به تبادل بانک اطلاعاتی بپردازید.
۴- حضور در نمایشگاه ها
روش بعدی حضور در نمایشگاه است که می تواند به آپدیت کردن بانک اطلاعاتی شما کمک کند. شما می توانید در نمایشگاه هایی که مرتبط با کسب و کار شما هست حضور داشته باشید و به عنوان بازدید کننده کارت ویزیت و کاتولوگ های غرفه های مختلف را دریافت کنید.
برخی از نمایشگاه ها یک کتاب یا وبسایت مرجعی دارند که اطلاعات کامل شرکت کنندگان در نمایشگاه را در آن دسته بندی کرده اند. شما می توانید از این طریق بانک اطلاعاتی خود را آپدیت کنید و به مشتریان جدید دست پیدا کنید.
۵- استفاده از روش های ترویج
پنجمین روش، استفاده از روش های ترویج promption هست. از مشتریانی که از وبسایت شما دیدن می کنند یا به صورت حضوری مراجعه می کنند بخواهید تا اطلاعات تماس خود را به شما بدهند و در ازای آن به آن ها کارت تخفیف هدیه بدهید. یا مثلا آنها را عضو باشگاه مشتریان خود کنید تا اگر جنس جدیدی به سبد خرید شما اضافه شد به آن ها اطلاع دهید.
بیشتر بخوانید: حرفهای تخفیف بدهید!
نقش بانک اطلاعاتی مشتریان در افزایش فروش
با داشتن یک بانک اطلاعاتی می توانید بیش از ۶۰ درصد مخاطبین را تبدیل به خریدار و پول کنید. بنابراین از هر ۱۰ مشتری که شما دارید، باید حتما بیشتر از ۶ نفر از آن ها از شما محصول یا خدمتی را خریداری کنند.
در صورتی که با داشتن یک بانک اطلاعاتی مشتریان، فروش بیشتر برای شما اتفاق نمی افتد، به این معنی است که بانک اطلاعاتی شما یا مناسب نیست یا شما به شکل صحیح از آن استفاده نمی کنید.
اگر می خواهید با تکنیک های فروش ۱۰ برابری آشنا شوید، دوره افزایش فروش اقیانوس آبی را از دست ندهید!
مقاله کوتاهی بود ولی روش های خوبی داشت. من مقاله شرکت در نمایشگاه رو خیلی دوست داشتم. خیلی راه خوبی برای جمع آوری بانک اطلاعاتی هست.
سلام و وقت بخیر سرکار خانم زاهدی. بانک اطلاعاتی در واقع جزو اولین راهکارهای فروش است. تا اطلاعاتی از مشتری نداشته باشید، بازاریابی، تبلیغات و فروش به آن ها امکان پذیر نیست
پیشنهاد شما برای جمع آوری بانک اطلاعات کدوم از روش های ذکر شدس؟
سلام. برای هر کسب و کاری یکی از روش های جمع اوری بانک اطلاعاتی مشتریان موثر تر از بقیه هست ولی برای شروع پیشنهاد می کنیم از همه روش ها استفاده کنید
سلام ممنون از این مقاله عالیتون
واقعا فیض بردم
قبلا چیزی از مطالب ذکر شده نمیدونستم اما حالا اطلاعاتم با تیم شما داره تکمیل میشه
همینجور عالی ادامه بدید
با تشکر❤️
سلام ممنون جناب مرتضوی. خوشحالیم که مطالب آموزش مدیریت کسب و کار ما به شما کمک میکنه.
سلام خسته نباشید
یه سوال داشتم
چجوری بفهمیم که به عالی ترین شکل ممکن داریم از اطلاعات محافظت میکنیم؟و چیکار کنیم که این بانک اطلاعات از بین نرن
سلام. قطعا برای حفاظت از بانک اطلاعاتی مشتریان هر کسب و کار راهی برای خودش دارد. میتونین در یک هارد خاص از بانک های اطلاعاتی بک اپ داشته باشید و یا در درایو گوگل خودتان ذخیره کنید. یعنی علاوه برا سیستم های نییروهای فروشتان جای دیگری هم اطلاعات را ذخیره کنید که خودتان از ان مطمئن هستید.
ایجاد بانک اطلاعات هزینه بر هم هست؟اگه هست چقد هزینه داره؟
سلام. برخی روش ها مثل دادن فرم به مشتریان فعلی و یا جمع اوری اطلاعات از نمایشگاه ها هزینه مستقیم ندارند، ولی مثلا اگر از رقیبتان بخواهید بانکی در اختیار شما بگذارد شاید باید در قبالش هزینه ای بدهید یا تهاتر کنید. هم چنین می توانید از وب سایت https://senf.ir/ بانک اطلاعاتی بخرید که قیمت های متفاوتی دارد.
سلام به شما
محتوای عالی ای بودو بهتون خسته نباشید میگم بابت خدمات عالیتون.
من مقالهی حضور در نمایشگاهتون رو هم مطالعه کردم که در اون به طور کامل توضیح داده بودین واقعا راهکار خوبی هست که بعضی ها ازش خبر ندارند.
سلام ممنون از انتقال نظرتون. خوشحالیم که تونستیم به شما در کسب و کارتون کمک کنیم. دوستان دیگه میتونن مقاله نکات شرکت در نمایشگاه رو از طریق لینک زیر بخونن
https://oghyanooseabi.com/sales-mag/sales-increase-with-exhibition/
ببخشید روش دومی که برای جمع آوری بانک اطلاعات فرمودید مزیت های دیگه و بهتری هم داره که صرف بکنه تا انجام بدیم!
سلام. بله البته. ارائه محتوای ارزشمند به منظور گرفتن اطلاعات از مشتری علاوه بر افزایش اعتماد اون ها به شما، به برندسازی و اگر سایت داشته باشید به بهبود رتبه سئو شما هم کمک میکند و بسیار مهمه که روش وقت بذارین