یکی از تکنیک های بسیار خوبی که می توانید برای افزایش فروش از آن استفاده کنید، شرکت در نمایشگاه است. برگزاری نمایشگاه یکی از روش های موثری هست که خیلی در داخل کشور به آن توجه نمی شود. نگاه به نمایشگاه در بین مدیران ایرانی اشتباه است و معمولا به بی فایده بودن نمایشگاه business exhibition اشاره می شود. در بعضی موارد نیز برگزاری نمایشگاه به صورت غیر حرفه ای انجام می شود و شرکت در نمایشگاه نه تنها سودی ندارد، بلکه ضرر هم دارد.
در ادامه این مطلب از مجله اقیانوس آبی ابتدا در مورد سه فاز تاثیر گذار شرکت در نمایشگاه صحبت مب کنبم و سپس مزایای شرکت در نمایشگاه و تاثیر فوق العاده اش بر فروش را بررسی می کنیم.
سه فاز تاثیر گذار شرکت در نمایشگاه
نمایشگاه صرفا گرفتن غرفه و گذاشتن یک یا دو نیرو برای صحبت با افراد مختلف نیست. نمایشگاه به طور خلاصه سه مرحله دارد:
- اقدامات قبل از نمایشگاه: یک برهه زمانی لازم است که در مورد برگزاری نمایشگاه اطلاع رسانی شود. عامل مشوقی پیشنهاد بدهید که مردم ترغیب شوند در نمایشگاه شرکت کرده و از غرفه ی شما دیدن کنند.
- عملکرد حین برگزاری نمایشگاه
- ارزیابی و اقدامات بعد از نمایشگاه
اگر این سه مرحله شرکت در نمایشگاه را در نظر نداشته باشید، بسیاری از مواقع بازخورد لازم را از نمایشگاه دریافت نخواهید کرد. اجرای این سه فاز، بازدهی شرکت در نمایشگاه را تا ده برابر افزایش می دهد.
در ویدئو زیر این سه فاز تاثیرگذار را به طور کامل برای شما شرح داده ایم:
۱. اقدامات قبل از نمایشگاه
شرکت در نمایشگاه دارای ۳ فاز اساسی است که بی توجهی به هر یک از آن ها می تواند در کاهش بازدهی شما تاثیرگذار باشد. یکی از این موارد اقدامات قبل از نمایشگاه است.
قبل از شرکت در نمایشگاه به این سوال پاسخ دهید که چرا افراد باید به غرفه شما مراجعه و از شما خرید کنند؟ شما دارای چه مزیتی هستید که افراد به دلیل آن به شما مراجعه کنند؟ مزیت قیمتی، تخفیف دادن، هدیه، خدمات پس از فروش، محصول جدید، کیفیت محصولات و… . مزیت خود را پیدا کنید و در طول نمایشگاه بر روی آن تمرکز کنید.
-اقلام تبلیغاتی
قبل از شرکت در نمایشگاه سعی کنید تا حد ممکن اقلام تبلیغاتی زیر را تهیه کرده و با خود به همراه داشته باشید. با دادن اقلام تبلیغاتی مدت زمانی که در خاطر مشتریان می مانید افزایش می یابد.
- فرم اطلاعات خریدار: (فرمی تهیه کنید تا خریداران پس از خرید اطلاعات خود را در آن ثبت کنند. به منظور جمع آوری بانک اطلاعاتی)
- فرم اطلاعات بازدید کنندگان: (فرم خریداران و بازدیدکنندگان باید متفاوت باشد زیرا خریداران دارای مدت زمان بیشتری برای پر کردن اطلاعات هستند و از طرفی کمپینی که برای هر دو گروه اجرا خواهد شد متفاوت خواهد بود.)
- کاتالوگ و بروشور: (کاتالوگی از محصولات خود تهیه کنید و به بازدیدکنندگان تحویل دهید.)
-بازاریابی قبل از نمایشگاه
زمانی که تصمیم به شرکت در یک نمایشگاه را گرفتید به روش های مختلف به مشتریان گذشته و به طور کلی بانک اطلاعاتی خود اطلاع رسانی کنید که شما در نمایشگاه شرکت کرده اید و از غرفه شما بازدید کنند. فراموش نکنید که در متن پیام ها و روش های بازاریابی خود به جواب سوال اینکه چرا افراد باید به غرفه شما مراجعه کنند، اشاره کنید.
- ایمیل مارکتینگ
- اعلام در سایت
- چاپ کاغذ و ارسال با سفارشات
- تماس های تلفنی
- کارت های دعوت
۲. اقدامات حین برگزاری نمایشگاه
در ادامه اقداماتی که در حین برگزاری نمایشگاه باید انجام شود آورده شده است:
-انتخاب مکان غرفه
مکان غرفه یکی از مواردی است که تاثیر بسیار زیادی در بازدهی شرکت در نمایشگاه شما دارد. معمولا افراد از سمت راست شروع به حرکت و بازدید می کنند، به جز افراد چپ دست که تعداد آن ها بسیار کم است. راهروهای سمت راست را برای خود انتخاب کنید.
اگر در نمایشگاهی شرکت کرده اید که تماما از رقبای شما هستند و حوزه فعالیت آن ها مانند شما است سعی کنید در راهروی انتخابی خود جزو اولین (۳-۴-۵) غرفه ها باشید. اما اگر در نمایشگاهی شرکت کرده اید که مرتبط با کسب و کار شما نیست و رقیبی در آن جا حضور ندارد جز آخرین غرفه ها باشید.
-ظاهر و دکور غرفه
- افزایش تعداد اقلام:هر چه تعداد اقلام موجود در غرفه بیشتر باشد، جلب توجه نیز بیشتر می شود. اما این افزایش تعداد یک ضرر نیز به همراه دارد و آن هم کاهش فروش به دلیل تنوع زیاد و گیج شدن مشتری است. بنابراین باید تعداد بهینه را برای تعداد محصولات خود انتخاب کنید.
- چند نسخه از هر محصول: زمانی که از محصول چند نسخه را بر روی هم بگذارید فروش شما بیشتر می شود. چرا؟ زیرا بسیاری از افراد این فکر را دارند که اینجا فقط نمایشگاه است و فقط می توانند اقلام را مشاهده کنند. این دیدگاه اشتباه است، زیرا نمایشگاه محلی برای فروش است. وجود چند نسخه از هر محصول باعث می شود مشتری بتواند به راحتی به آن دست زده و در صورت تمایل اقدام به خرید کند.
- کمک به یاداوری پس از نمایشگاه: غرفه و تمامی محصولات شما باید به گونه ای باشند که با کوچکترین آدرس دهی به مشتریان پس از نمایشگاه شما را به خاطر بیاورند. به افراد کمک کنید که بعد از نمایشگاه شما را به راحتی به خاطر بیاورند. دکور مجموعه باید با قیمت محصولات شما هم خوانی داشته باشند.
-اجرای استراتژی های فروش
برای افزایش میزان فروش خود هنگام شرکت در نمایشگاه باید اقدامات استراتژیک داشته باشید، زیرا حضور به تنهایی در نمایشگاه تضمینی برای فروش نیست.
- کاهش تعداد اقلام: قبلا اشاره شد که زیاد بودن تعداد اقلام باعث گیج شدن مشتری می شود. به عنوان مثال شما ۵۰ محصول مختلف دارید، آن ها را به بسته های مختلف تبدیل کنید تا تعداد اقلام کمتر شود. محصول و اقلام با هم متفاوت هستند. وقتی به صورت بسته بندی باشند فروش راحت تر است.
- تمرکز بر محصول/خدمت ویژه نمایشگاه: مزیت خود در نمایشگاه را مدام یادآوری کنید.
- پیشنهادات بیش فروشی و ارسال: به کسانی که خرید انجام می دهند پیشنهادات خرید بیشتر بدهید. همچنین به شهرستانی ها پیشنهاد ارسال هم بدهید شاید باعث انگیزه خرید بیشتر شود.
- درج قیمت های اصلی و نمایشگاهی: قیمت محصولات خود قبل از نمایشگاه و در نمایشگاه را بر روی محصولات یادداشت کنید. گاهی اوقات دیدن تفاوت قیمت ها باعث جذب مشتری می شود.
بیشتر بخوانید: روش های قیمت گذاری محصولات
-تیم فروش نمایشگاه
یکی از تاثیرگذارترین افراد هنگام شرکت در نمایشگاه ها، تیم فروش هستند که باید این معیار ها را داشته باشند:
- محصولات را دیده باشند: به محصولات و خدمات تسلط داشته باشند تا بتوانند جواب سوالات مشتریان را بدهند.
- آموزش مکالمه کوتاه: فروشندگان باید مکالمه کوتاه و حرفه ای داشته باشند و با تکنیک های مذاکره
- فروش و بستن مذاکره آشنا باشند.
- پیشنهادات گران: به فروشندگان خود محصولات گران و پرسود را معرفی کنید تا بر روی آن ها تمرکز کنند.
- گرفتن اطلاعات افراد: فروشندگان باید اطلاعات خریداران و بازدید کنندگان را یادداشت کنند.
۳. اقدامات پس از نمایشگاه
پس از اتمام نمایشگاه برای مشتریان خود این دو اقدام را انجام دهید.
- تماس تشکر: بعد از اتمام نمایشگاه پیام یا تماسی را برای تشکر از شرکت در نمایشگاه ارسال کنید.
- بازاریابی با پیامک: برای محصولات و خدمات بعدی با آن ها ارتباط برقرار کرده و کمپین معرفی محصولات جدید خود را انجام دهید.
-ارزیابی نمایشگاه
پس از اتمام نمایشگاه با توجه به فرم های اطلاعاتی که توسط خریداران و بازدیدکنندگان تکمیل شده است موارد زیر را بررسی کنید. بررسی و تحلیل موارد زیر شما را در بهبود عملکرد در نمایشگاههای بعدی کمک خواهد کرد.
- پرفروش ترین محصول
- مهم ترین خواسته مخاطبان
- میانگین سنی خریداران
- میزان کل فروش
اگر می خواهید برای شرکت در نمایشگاه کمپین قوی بنویسید و همان چیزی که مد نظرتان است را به دست بیاورید، ما به شما کمک می کنیم تا بهترین نتیجه را بگیرید. گروه اقیانوس آبی در بخش خدمات خود انواع کمپین های تبلیغاتی را برای مشتریان خود طراحی می کند که محبوب ترین ان ها برگزاری کمپین نمایشگاه است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه طراحی کمپین نمایشگاه روی تصویر زیر کلیک کنید:
۱۲ مزیت شرکت در نمایشگاه
طبق تحقیقات The Freeman Company، در اینجا مزایای شرکت در نمایشگاه برای کسب و کار شما آورده شده است.
۱. صرفه جویی در هزینه ها
نمایشگاه یکی از مقرون به صرفه ترین راه ها برای دستیابی به مخاطبان واجد شرایط است. میانگین هزینه هر بازدیدکننده که در یک نمایشگاه تجاری به دست میآید ۱۲۰ پوند است، در حالی که هزینه متوسط یک تماس فروش میدانی ۱۹۵ پوند است.
شما می توانید در سه روز در نمایشگاه به مشتریان بالقوه بیشتری نسبت به نیروی فروش خود در سه ماه دست پیدا کنید. ملاقات با افراد بالقوه و تعامل چهره به چهره سریع ترین راه برای ایجاد روابط است.
۲. فروش آسان تر و زیاد در مدت کوتاه
فروش به سرنخ های فروش جمع آوری شده در نمایشگاه ها به تلاش کمتری برای بسته شدن نیاز دارند. فقط ۰.۸ تماس برای بستن قرارداد با سرنخ نمایشگاه لازم است، در حالی که ۳.۷ تماس برای بستن فروش به یک مشتری معمولی نیاز است. طول مدت نمایشگاه ها معمولا ۴ الی ۱۰ روزه است.
با داشتن برنامه ریزی می توان بیشترین میزان فروش در این مدت کوتاه را داشت. نسبت حجم فروش به حجم روزهای صرف شده در نمایشگاه بیشتر است.
بیشتر بخوانید: تدوین استراتژی فروش
۳. فروش بعد از نمایشگاه
بعد از شرکت در هر نمایشگاه فروش برای شما راحت تر خواهد بود، زیرا مردم شما را به خاطر دارن و از سابقه فعالیت شما با خبر می شوند. بنابراین شرکت در نمایشگاه در فروش های بعدی شما نیز تاثیرگذار است.
۴. فروش به افراد دور از دسترس
بسیاری از مدیران و مشتریان متوسط رو به بالا معمولا به دلیل مشغله خود سعی می کنند برای برطرف کردن نیازها و خریدهای خود به نمایشگاه ها مراجعه کنند.
زیرا زمان کافی برای مراجعه های جداگانه ندارند از این رو شما در نمایشگاه می توانید افرادی را ببینید که به صورت عادی دسترسی به آن ها چه از طریق بازاریابی تلفنی، چه از طریق ارسال دعوت نامه و یا از طریق مراجعه و بازاریابی حضوری مشکل و یا هزینه بر بوده است. نمایشگاه یکی از راحت ترین کانال های دسترسی به آن ها است.
۵. آشنایی با مشتریان جدید
قطعا شرکت در نمایشگاه موقعیت بسیار مناسبی است که با انواع مشتریان جدید رو به رو شوید، کسب و کار خود را به آن ها معرفی کرده و اطلاعات تماسشان را بگیرید.
۶. آشنایی با کسب و کارها و تامین کننده های جدید
نمایشگاه های B2B می توانند بازدیدکنندگان و کسب و کارهای خوبی را با شما آشنا کنند. ۸۲ درصد از بازدید کنندگان در نمایشگاه های b2b تحت تاثیر محصولات یا خدمات شما قرار می گیرند و ۴۹ درصد فعالانه قصد خرید دارند.
هم چنین ممکن است تامین کننده هایی به سراغ شما بیایند و به شما پیشنهاد بدهند که از محصولات آنها استفاده کنید. چه بسا که محصولات با کیفیت بالاتر و با قیمت مناسب تری به شما پیشنهاد می دهند.
۷. مذاکره و متقاعد کردن حضوری مشتری
شرکت کنندگان در نمایشگاه از این فرصت برای “مقایسه خرید” استفاده می کنند. این فرصتی است برای اشاره به اینکه محصول شما از چه جهاتی برتر از محصولات رقبا است – در عملکرد، قیمت، خدمات مشتری و … .
۸. تامین نیرو
پنجمین مزیت، تامین نیرو است. بسیاری از مواقع نیروهایی که برای مثال بازاریابی محصولتان را قبلا انجام می دادند، به شما مراجعه کرده و پیشنهاد همکاری می دهند.
۹. تحلیل رقبا
ششمین مزیت شرکت در نمایشگاه، تحلیل رقبا است. وقتی در نمایشگاه شرکت می کنید، با بررسی رقبا متوجه می شوید که چه مزیت های رقابتی بین شما و آنها وجود دارند و نظر مخاطبان در مورد محصولات دو طرف چیست و چگونه شما را مقایسه می کنند. این بازخورد ها به شما کمک می کند که تحلیل خوبی برای پیشرفت کسب و کار خود داشته باشید.
بیشتر بخوانید: ابزارهای کسب و کار در سال ۲۰۲۴
۱۰. بررسی رفتار مصرف کننده و تحقیقات بازار
یکی از مزیت ها این است که در نمایشگاه می توانید رفتار مصرف کننده خود را بررسی کنید و یک تحقیقات بازار بسیار عالی در حوزه فعالیت خود انجام دهید. شما می توانید تحقیق کنید که کدام یک از محصولات شما مورد تایید و توجه مشتریان قرار می گیرد و فروش و محبوبیت بیشتری دارد.
به این مثال توجه کنید. شما در زمینه تولید رنگ های مختلف فعالیت می کنید. در جریان نمایشگاه افراد مختلفی به شما مراجعه می کنند و از شما می پرسند که آیا رنگی که در شب نیز قابلیت دیده شدن داشته باشد را دارید؟
این سوالات به شما کمک می کند که شما برای تولید محصول جدید بدانید که رنگ های شب رنگ دارای علاقمند بوده و بهتر است برای جلب مشتریان آن اقداماتی را انجام دهید.
۱۱. قوی تر شدن برند
مورد چهارم، قوی تر کردن برند شما از طریق شرکت در نمایشگاه است. معمولا برندهایی که در نمایشگاه شرکت می کنند در نظر عموم مردم از قدرت نسبتا بالاتری برخوردار هستند.
بیشتر بخوانید: برندسازی راه جهانی شدن
پرسونال برندینگ:
با ساخت برند شخصی، سرمایه، عمر و تخصص خود را به ثروتی پایدار بدل کنید!
۱۲. جمع آوری بانک اطلاعاتی
نمایشگاه به شما کمک می کند که بانک اطلاعاتی از مشتریان را به دست آورید و بعد از آن بتوانید با آنها ارتباط برقرار کنید و آنها را به سمت خودتان دعوت کنید. با حضور در نمایشگاه و با استفاده از شیوه های مختلف می توان به راحتی یک بانک اطلاعاتی کامل از خریدارن و بازدیدکنندگان از نمایشگاه را تهیه کرد.
بانک اطلاعاتی جمع آوری شده نرخ تبدیل بسیار زیادی نسبت به سایر بانک های اطلاعاتی دارد زیرا کسانی هستند که به نحوی به کسب و کار شما و محصولات شما علاقمند هستند و به همین دلیل به نمایشگاه مراجعه کرده اند.
اگر می خواهید برای شرکت در نمایشگاه، یک کمپین تبلیغاتی قوی بنویسید و همان چیزی که مد نظرتان است را به دست بیاورید، ما به شما کمک می کنیم تا بهترین نتیجه را بگیرید:
جمع بندی
در دنیای دیجیتال امروز، نمایشگاهها میتوانند به کسبوکار شما یک مزیت بازاریابی منحصربهفرد بدهند؛ فرصتی برای ملاقات، ارتباط و ایجاد رابطه رو در رو با مشتریان احتمالی.
شرکت در نمایشگاه تجاری اغلب به عنوان یک سرمایه گذاری بزرگ به ویژه برای مشاغل کوچک تلقی می شود، زیرا با سرمایهگذاری در کوتاهمدت، میتوانید در بلندمدت از مزایایی مثل افزایش فروش، سرنخهای جمعآوریشده و تبدیل آن ها به مشتریان وفادار بهره ببرید.
تجمل گرایی و ایده ال گرایی باعث شده شرکت تو نمایشگاه های برای برند های کوچیک کابوس بشه
متاسفانه در کشور ما اکثرا فکر میکنند نمایشگاه پول هدر دادنه. ولی اگر درست استفاده بشه و اصولی شرکت کنیم خیلی منفعت داره
در کمپین قبل از نمایشگاه بهتر هست خدماتمون رو چجوری به مردم تبلیغ کنیم؟
سلام. وقت بخیر
رمز موفقیت در نمایشگاه این است که به همه مشتریان فعلی و بالقوه، تامین کنندگان و تمامی همپیمانان خود اطلاع رسانی کنید و با ارائه گزینه های ارزشمند آنها را به بازدید دعوت کنید. اگر از قبل شماره غرفه خود را میدانید، در تمامی تبلیغات خود این شماره را ذکر کنید. با ارسال نامه ها و پیشنهادات خلاقانه و ارائه فرصتهایی برای کسب جوایز ارزشمند، مشتریان را در انتظار برپایی نمایشگاه بگذارید زیرا هدف افزایش میزان بازدید مشتریان و خریداران بالقوه از غرفه شماست.
بازاریابی به صورت حضوری و یا از طریق ارسال نامه های مستقیم، ایمیل و یا تبلیغات رسانه ای، دعوتنامه، بروشور و آگهی های چاپی در فروشگاه های عرضه محصولات خود، درج اطلاعات و جزئیات مربوط به نمایشگاه و غرفه شما در وب سایت شرکت و یا خبرنامه های محلی می تواند نقش مهمی در موفقیت شما در نمایشگاه داشته باشد.
کارمندان خود را نیز در فرآیند تبلیغات پیش از نمایشگاه مشارکت دهید و از آنها بخواهید که از طریق تبلیغات دهان به دهان از دیگران برای بازدید از غرفه شما دعوت کنند.
سلام
به گفته شما نمایشگاه علاوه بر اینکه باعث فروش بیشتر کالا میشه مزایای دیگهای هم مثل آشنا شدن مردم با کالا و کسب و کار شما و همیچنین افزایش شناخت خودمون از مشتری ها برای اینکه بفهمیم کدوم کالا بیشتر مورد پسند هست بنابراین توجه بیشتری به اون کالا میکنیم
و در پایان شرکت در نمایشگاه خیلی موثر هست اما بعضیا از این خبر ندارند و باید بهشون معرفی کنیم.
سلام. بله کاملا درست هست. نمایشگاه ها به عنوان یک رسانه، دارای مزایای بی شماری است که می توان به شهرت یافتن و استقرار نام، احتمال عقد قراردادهای پیش فروش و فروش، احتمال دستیابی به تسهیلات مالی، احتمال عقد قراردادهای بیع متقابل، احتمال پیدا کردن نماینده فروش، امکان ارزیابی محصول، امکان ارزیابی مشتری و مصرف کننده و… اشاره نمود.
از بین تمام ابزارهای بازاریابی، نمایشگاهها بیشترین کارکرد را در توسعه بازار دارند. بسیاری از شرکتها در نمایشگاهها حضور مییابند تا محصولات خود را تبلیغ کنند. گاهی اوقات در این نمایشگاهها میتوان به فروش محصولات نیز پرداخت.
سلام. بله قطعا همینطوره. عمده رسالت های اصلی یک نمایشگاه هم چنین می تواند تسهیل ارتباطات تجاری، رونق داد و ستد، شناسایی بازارهای جدید، معرفی کسب و کار و محصول، اصلاح و تقویت سیستم توزیع و … باشد.
توضیحات خیلی خوبی بود و کسایی که این محتوا رو خوندن به طور کامل با مزیت های نمایشگاه آشنا شدن
من خودم یکی از مخالف های شرکت توی نمایشگاه بودم.
خسته نباشید
سلام. ممنونم از انتقال نظرتون. خوشحالیم که تونستیم نظر شما رو نسبت به این موضوع مهم در کسب و کارتون تغییر بدیم
برای کسب و کار های خدماتی هم نمایشگاه جدا هست؟
یا نمایشگاه فقط برای ارائه محصولاته
سلام. تمام انواع نمایشگاه ها برای ارائه خدمات نیز هستند.
انواع نمایشگاه هایی که امروزه در سرتاسر دنیا برگزار می شوند به ۳ دسته قابل تقسیم هستند:
نمایشگاه عمومی که جهت معرفی انواع کالاهای مصرفی، واسطه و سرمایه ای و خدمات و تکنولوژی برگزار می شود.
نمایشگاه اختصاصی که جهت معرفی محصولات یا خدمات یک کشور در یک بازار خاص برگزار می شود.
نمایشگاه اکسپو که جهت بیان ایده ها، تکنولوژی جدید و نمایش توانمندی ها برگزار می شود. نمونه این نوع نمایشگاه به خصوص در کشورهای اروپایی رونق بسیار زیادی دارد.
نمایشگاه عرضه مستقیم که جهت جبران نارسایی سیستم توزیع برگزار می شود. نمونه این نوع نمایشگاه در ایران نیز وجود دارد و می توان به نمایشگاه عرضه مستقیم پوشاک که چند سالی است در اسفندماه در محل دایمی نمایشگاه های بین المللی برگزار می شود اشاره نمود.