مشتری چیست

مشتری چیست؟

فهرست مطالب
اگر عجله داری PDF مقاله را دانلود کن تا هر وقت خواستی بخونی

شاید برایتان عجیب باشد که چرا میخواهیم در این مقاله درباره مشتری چیست صحبت کنیم. کسب و کارها در گذشته توجهشان تنها بر روی بالا بردن کیفیت محصول، خدمات و فرایند ها بود. اما امروزه شیوه کار تجارت ها و کسب و کار ها تغییر کرده، آن ها در دنیای امروز بیشتر به خود مشتری customer، شناخت خود او و ارتباط با مشتری می پردازند.

به همین دلیل است که در دنیای امروز آشنایی با مفهوم مشتری، انواع آن و بازاریابی رفتاری در میان صاحبین کسب و کار ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است و بخش زیادی از هزینه های شرکت ها در این مورد خرج می شود. شناخت مشتری باعث می شود کسب و کار ها به شکل دقیق تری بتوانند نیاز مشتری های خود را شناسایی کرده و به آن ها راهکار ارائه کنند. در این مقاله از مجله اقیانوس آبی بیشتر در مورد این که مشتری چیست و مفهوم آن آشنا خواهیم شد.

مفهوم مشتری چیست؟

در ادامه چند پاسخ برای سوال مشتری چیست ذکر شده است:

  • در زبان عام مشتری در واقع به فردی گفته می شود که یک محصول یا خدمت را از یک کسب و کار خریداری می کند.
  • مشتری شخصی است که محصولات یا خدماتی را از یک فروشگاه، رستوران یا سایر خرده فروشان خریداری می کند. مثال مشتری شخصی است که به فروشگاه لوازم الکترونیکی می رود و تلویزیون می خرد.
  • مشتری چیست؟ مشتری فرد یا کسب و کاری است که کالاها یا خدمات شرکت دیگری را خریداری می کند. مشتریان مهم هستند زیرا باعث درآمد می شوند. بدون آنها، مشاغل نمی توانند به حیات خود ادامه دهند.
  • مشتری شخص یا شرکتی است که محصول یا خدماتی را دریافت، مصرف یا خریداری می کند و می تواند بین کالاها و تامین کنندگان مختلف یکی را انتخاب کند.
  • تعریف ساده مشتری چیست؟ مشتری اساساً به عنوان شخص یا کسب و کاری تعریف می شود که محصول، کالا یا خدماتی را از فرد یا سازمان دیگری خریداری می کند. سه نوع مشتری وجود دارد که هر یک نقش مهمی در تأثیرگذاری بر شرکت‌ها در جهت اتخاذ تصمیمات بازاریابی خاص و ایجاد درآمد دارند: مشتریان فعلی، مشتریان گذشته و مشتریان بالقوه.

– مشتری در اخلاق تجاری کیست؟

مشتریان افرادی با احساسات، علایق، مصائب، کاستی ها و خصلت ها هستند و شرکت‌ها باید هر مشتری را به صورت جداگانه بر اساس این ویژگی ها مدیریت کنند. مشتریان اعداد یا فقط ماشین‌های پول‌ساز نیستند و اگر شرکتی با آنها رفتار کند، نسبت به آن‌ها ناعادلانه و غیراخلاقی خواهند بود.

تعریف مشتری چیست

به دلیل آنکه اصلی ترین منبع سودآوری هر کسب و کاری در واقع مشتریان هستند، آن ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. اصلی ترین رقابت بین کسب و کار ها و فعالین یک صنعت این است که بتوانند مشتریان بیشتری را به خود جذب کنند و آنها را به خود وفادار کنند.

کسب و کارها از زمانی که مشتری خریدی از آن ها کند ارتباطشان با آنها شروع می شود. ارتباطی که بسته به نوع عملکرد کسب و کار می تواند تنها همان یک بار باشد و یا طی سالیانی دراز همچنان ادامه یابد.

بیشتر بخوانید: با انواع مشتریان چطور برخورد کنیم که از ما بخرند؟

– مشتری چیست و چه تفاوتی با مصرف کننده دارد؟

مسئله ای که باید به آن بسیار توجه شود این است که بین تعریف مفهوم مشتری چیست و مصرف کننده چیست تفاوت وجود دارد به همین دلیل کسب و کار ها نباید این دو را با هم یکی بدانند.

مشتری در واقع فردی است که یک کالا و خدمت را از شما خریداری می کند اما مصرف کننده شخصی است که از محصول یا خدمات شما تنها استفاده می کند. برای مثال یک سرپرست خانوار که محصول شما را خریداری می کند مشتری است اما اعضای خانواده که آن محصول را مصرف می کنند مصرف کننده به حساب می آیند.

در اینجا کسب و کار می تواند با بالا بردن کیفیت محصول خود رضای اعضای خانواده را جلب کند،به این ترتیب می تواند سرپرست خانواده را ترغیب کند تا همچنان از همان کسب و کار خرید کند. اما کسی که در نهایت تصمیم می گیرد که آیا این محصول خریداری شود یا نه، یا اصلا از کجا خریداری شود همان سرپرست خانواده است.

به همین دلیل است که تمرکز اصلی کسب و کار ها و مدیران کسب رضایت خریدار یعنی همان سرپرست خانواده است.

مفهوم مشتری چیست؟

اهمیت شناخت مشتری چیست؟

همانطور که گفته شد یکی از اهدافی که هر مدیری برای تجارت خود دارد این است که بتواند با مشتری خود یک رابطه بلند مدت ایجاد کند یا به زبانی دیگر وفاداری مشتری را به دست بیاورد. یکی از مهم ترین مزیت های رقابتی که کسب و کار ها می توانند ارائه دهند خدمات پس از فروش است. علم مدیریت کسب و کار و همچنین صاحب نظران در این زمینه می گویند که هزینه های جذب مشتری جدید بسیار بیشتر از آن است که بخواهیم مشتری فعلی را حفظ کنیم.

– مزیت شناخت و به دست آوردن وفاداری مشتری چیست؟

ارتباط مداوم با مشتری و داشتن وفاداری آن ها برای هر کسب و کاری می تواند مزایای زیادی را به همراه داشته باشد. یکی از این مزیت ها این است که تبلیغ شما سینه به سینه توسط خود مشتریان انجام می شود بدون این که کسب و کار شما بخواهد هزینه ای کند. این موضوع باعث می شود تا مشتریان جدیدی به سمت شما بیایند.

علاوه بر موضوع بالا حفظ رضایت یا به دست آوردن رضایت مشتری می تواند در بلند مدت باعث شود تا سبد خرید مشتری شما گسترده تر و پربار تر شود. به همین دلیل است که شناخت مشتری بسیار حائز اهمیت است.

مزیت شناخت و به دست آوردن وفاداری مشتری

انواع مشتری چیست؟

مشتریان انواع مختلفی دارند. برای کسب رضایت مشتری و شناخت بهتر باید انواع آن ها را به خوبی بشناسیم تا با تفاوت آن ها آشنا شویم. امروزه مشتری ها به ۵ دسته تقسیم می شوند که در ادامه با گروه اقیانوس آبی همراه باشید که به این موضوع که انواع مشتری چیست می پردازیم.

۱. مشتری بالقوه

اولین نوع از مشتری که هر کسب و کاری با آن مواجه می شود مشتری بالقوه است. اما این نوع از مشتری چیست؟ مشتری بالقوه در واقع یعنی اشخاصی که ممکن است خدمات یا کالایی که شما ارائه می دهید را بخرند. برای مثال برای یک کسب و کار کوچک فروش لوازم التحریر یا حتی تولید کننده ی آن، تمام دانش آموزان، دانشجویان و افرادی که نیاز به نوشت افزار دارند مشتری بالقوه به شمار می آیند.

مشتری بالقوه خود دارای یک نوع و دسته دیگر نیز می باشد و آن دسته هم نگاه کنندگان اسم گذاری شده است. این دسته از مشتریان بالقوه برای پیدا کردن بهترین تخفیف یا تفریح به بازار می آیند. این دسته ممکن است با دیدن یک کالا با قیمت مناسب و کیفیت بالا خرید خود را انجام دهند.

بیشتر بخوانید: اهمیت مشتریان فعلی در فروش

۲. مشتریان بالفعل

این دسته از مشتریان همان افرادی هستند که کالا یا خدمات شما را خریداری کرده اند. این دسته از مشتریان زیر مجموعه ی مشتریان بالقوه به شمار می روند که کسب و کار شما با روشی توانسته آن ها را ترغیب کند تا از شما خرید کنند.

۳. مشتریان سازمانی

برخی از بازار ها، محصولاتی وجود دارند که تفکیک پذیری پایینی دارند. یعنی محصولات آنقدر شبیه به هم هستند که مشتری برای خرید آن ها انتخابی انجام نمی دهد که کدام برند را تهیه کند. مانند قند، شکر و…

در اینگونه بازارها تمرکز بازاریابان در واقع بر روی جلب نظر عمده فروشان است. یکی دیگر از خریداران و مشتریان این کسب ها شرکت ها و صنایعی هستند که مواد اولیه آن ها از اینگونه محصولات است.

انواع مشتریان- مشتریان سازمانی

۴. مشتریان داخلی

در هر کسب و کاری پرسنل علاوه بر این که در خود سازمان در حال فعالیت هستند می توانند خریدار و مصرف کننده نیز باشند. این افراد می توانند بهترین اشخاص برای آزمایش محصول و خدمات هستند. این افراد چون خود جزوی از جامعه هستند رفتار آن ها می تواند نمایانگر نوع رفتار دیگر افراد جامعه نیز باشد.

۵. مشتری خارجی

افرادی که در خارج از کسب و کار و سازمان قرار دارند و به نحوی از حاصل کار سود ببرد یک مشتری خارجی حساب می شود.

جمع بندی

برای اکثر سازمانها درک این موضوع که مشتری چیست و چقدر مهم است،کلید موفقیت است، در حالی که درک نکردن آنها موجب شکست است. بسیار مهم است که تلاش مداوم برای جلب رضایت مشتریان نه تنها برای کسانی که مسئولیت فعالیت های فروش و بازاریابی را دارند، بلکه همه سازمان مهم باشد. جلب رضایت مشتریان باید هدف اصلی همه در کل سازمان باشد.

یک سازمان خوب زیربنای تمرکز آنها بر مشتری و نیازها و خواسته های آنهاست. جهت گیری بازاریابی در نتیجه این اتفاق می افتد که همه افراد از درون یک کسب و کار، از مدیر عامل گرفته تا مسئول پذیرش، نیازها و خواسته های مشتری را به طور کامل ارضا کنند. بنابراین بهترین راه برای آموزش به کارکنان در مورد اینکه مشتری چیست، توصیف درست اوست.

در ادامه چند عبارت ساده برای توصیف مشتریان برای هر سازمانی را می بینید:

  • مهم ترین فردی که با او از طریق تلفن، ایمیل، وب، موبایل یا حضوری در تماس هستیم.
  • مشتری خارج از کسب و کار ما نیست… بخشی از آن است.
  • هیچ کس هرگز در بحث با مشتری پیروز نشده است.
  • کسی که با خواسته ها و نیازهایش نزد ما می آید. این وظیفه ماست که آن خواسته ها و نیازها را برآورده کنیم.
  • مشتری آمار و داده نیست، بلکه یک انسان با گوشت و خون و احساسات و عواطفی مثل خود شماست. مشتریان سزاوار این هستند که با آنها با احترام رفتار شود و مودبانه ترین توجهی که می توانیم انجام دهیم.
  • مشتری نه تنها نه یک وقفه در کار ما نیست بلکه هدف ماست. ما با خدمت به مشتریان به آنها لطف نمی کنیم، آنها با دادن فرصت خدمت به ما لطف می کنند.
  • مشتری به ما وابسته نیست، ما به آنها وابسته‌ایم. به یاد داشته باشید که این مشتری است که چک حقوق ما را امضا می کند.
  • مشتری چیست؟ کسی که باید به حسن نیت ادامه دارش پایبند باشیم تا همچنان از ما خرید کند که رمز موفقیت ما در آینده است.
  • مایه حیات هر کسب و کاری
  • در نهایت مشتری پادشاه است.
۵ ۶ رای ها
امتیاز بدهید
نویسنده مقاله : تیم تحریریه اقیانوس آبی

اشتراک گذاری با دوستانتان در :

جهت دانلود PDF ایمیل و شماره موبایل خود را وارد کنید.
این مطالب را هم حتما بخوانید
دوره آموزشی مرتبط
با یادگیری DISC، مدیریت موفق، استخدام حرفه ای و ارتباط قوی با مشتریانتانرا تجربه کنید.

30%   ۱۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال ۶,۹۹۰,۰۰۰ ریال

اشتراک در
اطلاع از
12 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
مینا نیازی

سلام
در مقاله ای خوندم شناخت شخصیت مشتری یکی از فعالیت‌هایی است که از آن به عنوان مطالعه عمیق یاد می‌کنند ولی لازم است تا بتوانید محصول متناسب با پرسونا مشتری خود را بسازید و محصول، قیمت، محل عرضه متناسب با مشتریان خود را داشته باشید.

پگاه جلالی
پاسخ به  مینا نیازی

سلام. بله کاملا درسته. برای شناخت بازار هدف و مخاطبان باید تحقیقات بازار انجام بشه که بسیار موضوع مهمی هست

ریحانه هادیان

سلام
اصلا مشتری خارجی چ مزایایی داره؟

پگاه جلالی

سلام. پیدا کردن مشتری خارجی برای صادرات باعث میشه:
شرکتها کیفیت محصولات خود را متناسب با استانداردهای جهانی افزایش دهند.
به افزایش درآمد حاصل از فروش کمک کند.
در بازارهای فروش شرکت ها تنوع ایجاد کند.
آسیبهای ناشی از کاهش تقاضا در بازار داخلی را کاهش دهد.
چرخه عمر محصولات تولیدی را طولانی کند.
ظرفیتهای خالی در خط تولید واحدهای صنعتی را به کار بگیرد.
هزینه‌های تولیدی و سربار را کاهش دهد.
در نهایت قیمتهای نهایی را پایین می‌آورد.

معصومه عارفی

چرا شناخت مفهوم مشتری برای کسب و کار ها مهم اند؟

پگاه جلالی

سلام. شناخت انواع مشتریان به شما کمک می کند برای تبلیغات خود را بهتر طراحی کنید، مطابق با نیازهای مشتری محصول تولید کنید و خدماتی را که به هر دسته از مشتریان ارائه می دهید، مختص آن ها طراحی کنید.

هراتی

تمرکز روی کدوم دسته از مشتری ها اهمیت بیشتری داره؟

پگاه جلالی
پاسخ به  هراتی

سلام. قطعا مشتریان بالفعل سود بیشتری برای شما دارند. پیشنهاد میکنم مقاله مشتریان فعلی، راهی موثر برای بالا بردن فروش رو مطالعه کنید

Dina

برخوردمون با مشتری های سخت گیری که نمیدونن کالای مارو بخرن یا نه باید چجوری باشه بهتره

پگاه جلالی
پاسخ به  Dina

سلام. برای اینکه جواب این سوال رو به طور کامل دریافت کنید حتما مقاله شناخت انواع مشتریان رو بخونید

Mahtab

چطوری مشتری خارجی پیدا یا جذب کنیم

پگاه جلالی
پاسخ به  Mahtab

سلام. برای صادرات محصولات خودتون به خارج از کشور قطعا باید در مورد مشتریان خارجی اطلاعات زیادی کسب کنید. در ادامه به مراحل پیدا کردن مشتری خارجی اشاره می کنم ولی این مطلب خیلی وسیع هست و پیشنهاد میکنم حتما در این باره با مشاوران مشورت کنید:
اول بازار خارجی برای صادرات محصول خود را به خوبی تجریه و تحلیل کنید
بر روی برند خود سرمایه گذاری هدفمند انجام دهید
برای برند و بیزینس خود لوگو داشته باشید
یک سایت اینترنتی بروز داشته باشید
وب سایت خود را سئو کنید
تبلیغات آنلاین و کلیکی
اولویت دادن به مشتریان قدیمی خود
آشنایی با نیازهای بازارها و مشتری های هدف محلی مدنظر جهت صادرات

پشتیبانی اقیانوس آبی

سوالی دارید ؟ یکی از روش های زیر را برای دریافت پیشتیبانی انتخاب کنید.

pdf مقاله حاضر است. با یک کلیک دانلود کنید: