تا به حال به این مسئله فکر کردهاید که چطور باید محتوای موجود بر روی وبسایتها را مدیریت کرد؟ خوشبختانه این روزها ابزارهای متنوعی در اختیار ما قرار گرفتهاند که به وسیله آنها میتوانیم تکنیکهای دیجیتال مارکتینگ را با سرعت بیشتر و دقت بالاتر اجرایی کنیم.
با این حال تنوع بیش از حد این پلتفرمها میتواند تا حد زیادی ما را دچار سردرگمی کند. پس چطور باید بهترین پلتفرم را برای مدیریت محتوا انتخاب کنیم؟ cms چیست و در چه موقعیتهایی به کار میآید؟ در این مطلب از مجله اقیانوس ابی، کارشناسان ما به بررسی پاسخ این سوالات میپردازند. پس با ما همراه باشید!
خدمات طراحی وب سایت اقیانوس آبی در یزد
وب سایت، ویترین آنلاین کسب و کار شما است!
آشنایی با cms
آیا به این مسئله فکر کردهاید که منظور از سیستم مدیریت محتوا چیست؟ cms که مخفف عبارت Content Management System است، نوعی پلتفرم کارآمد برای مدیریت محتوای وبسایتها محسوب میشود. به وسیله این سیستمهای پیشرفته میتوانیم بدون داشتن دانش کدنویسی، محتوای یک سایت را به روش شخصیسازی شده مدیریت کنیم.
بسیاری از افراد تاریخچه سیستم مدیریت محتوا را به سال ۱۹۹۵ و با پلتفرمی به نام CNET مرتبط میدانند. در طی سالهای گذشته انواع مختلفی از سیستم مدیریت محتوا cms معرفی شدهاند که هر کدام امکانات خاصی را در اختیار کاربران خود قرار میدهند. این امر سبب شده که انتخاب cms با حساسیتهای بیشتری همراه شود.
بیشتر بخوانید: ۰ تا ۱۰۰ ساخت تقویم محتوایی: راهنمای جامع و کاربردی
کاربرد cms چیست؟
حالا که میدانیم سیستم مدیریت محتوا چیست، باید با کاربرد آن و امکاناتی که در اختیار ما میگذارد آشنا شویم. به طور کلی هر روزه شاهد عرضه امکانات جدید در این پلتفرمها هستیم و همین مسئله سبب میشود که نتوانیم تمام کاربردهای cms را برای شما بازگو کنیم. با این حال در ادامه قصد داریم در این بخش از بررسی سیستم مدیریت محتوا، برخی از مهمترین کاربردهای این پلتفرمها را بررسی کنیم.
-تغییر در رابط کاربری سایت با cms
یکی از مهمترین مزایای سیستم مدیریت محتوا امکان بهبود رابط کاربری سایت است. در چنین شرایطی میتوانید بدون استفاده از ترفندهای کدنویسی، تجربه کاربری خوبی برای مخاطبان خود رقم بزنید. در نتیجه میزان جذب کاربران جدید و حفظ کاربران فعلی به طرز چشمگیری بالا میرود. در دورههای اموزش سیستم مدیریت محتوا روشهای بهبود رابط کاربری سایت به خوبی مورد بررسی قرار میگیرند.
-تغییر در قالب سایت با cms
از دیگر مزایای استفاده از سیستم مدیریت محتوا، میتوان به امکان ایجاد تغییر در ساختار وب سایت اشاره کرد. افزونهها یا پلاگینهای cms به شما این امکان را میدهند که ظاهر سایت را متناسب با اهداف و نیاز خود تغییر دهید. این قالبها (Themes) به شکل رایگان و پولی در اختیار شما قرار میگیرند.
-انتشار محتوا به کمک cms
علاوه بر طراحی ساختار کلی سایت، میتوانید با استفاده از cmsها، محتوای مورد نظر خود را در سایت آپلود کنید. این محتوا میتواند شامل هر نوع متن، تصویر، ویدئو یا انواع دیگری باشد. بسته به اینکه نوع cms چیست میتوانید تغییرات خوبی را در بستر سایت خود به وجود بیاورید.
-امکان بهینهسازی سئو با cms
بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجو یا رعایت اصول سئو از مهمترین نکاتی است که به دیده شدن سایت شما کمک میکند. ابزارهای مدیریت محتوا شرایطی را فراهم میکنند که بتوانید به راحتی این تکنیکها را اجرایی کنید و در بین رقیبان دیده شوید.
-مدیریت کاربران و دسترسیهای سایت با cms
سیستمهای مدیریت محتوا این امکان را در اختیار شما قرار میدهند که برای کاربران مختلف شرح وظایف مشخصی تعیین کنید. ممکن است برخی از کاربران تنها اجازه مطالعه و بررسی محتوا را داشته باشند و برخی دیگر بتوانند آن را ویرایش یا منتشر کنند.
بیشتر بخوانید: چرا باید فروشگاه اینترنتی داشته باشیم؟ + آشنایی با مزایای آنلاین شاپ
انواع CMS چیست؟
تا این قسمت از مقاله با cms و کاربرد آن در اداره وبسایت صحبت کردیم؛ احتمالا حالا از خود میپرسید که این سیستم های مدیریت محتوا چه انواعی دارند. به طور کلی طراحی این پلتفرمها متناسب با نیاز کاربران صورت میگیرد و هر یک از آنها امکانات متفاوتی را در اختیارمان قرار میدهند. بنابراین ضروری است که انواع سیستم مدیریت محتوا را بررسی کنیم.
-CMS سنتی
سیستم تولید محتوای سنتی یا Traditional از قدیمیترین انواع پلتفرمهای اداره محتوا هستند که امروزه بیشتر توسط توسعهدهندگان یا ویراستاران مورد استفاده قرار میگیرند. این پلتفرمها امکاناتی مثل ادیت متن، دستهبندی مطالب و تولید محتوای تصویری را در اختیار کاربران خود قرار میدهند.
-CMS منبع باز
میتوان محبوبترین پلفترمهای مدیریت محتوا در دنیای امروز را انواع منبع باز یا Open Source دانست. این سیستمهای مدیریت محتوا شرایطی را در اختیار شما قرار میدهند که بتوانید با استفاده از دانش کدنویسی تغییرات مورد نظر خود را در بستر سایت ایجاد کنید. در نتیجه استفاده از خدمات این سیستم مدیریت محتوای آموزشی میتوانید وبسایت خود را به گونهای متفاوت شخصیسازی کنید.
-سیستم مدیریت محتوای اشتراکی
منظور از اشتراکی بودن cms چیست؟ این CMSها با نام SAAS (Software As A Service) نیز شناخته میشوند و عملکردی شبیه به انواع منبع باز دارند. البته جهت دسترسی به کدهای این پلتفرمها باید اشتراک تهیه کنید. همین مسئله پولی بودن سبب میشود که محبوبیت آنها نسبت به انواع منبع باز کمتر باشد.
-CMS میزبانی شده
از دیگر انواع سیستم مدیریت محتوا سایت میتوان به CMS میزبانی شده اشاره کرد. این نوع پلتفرمها تنها توسط متخصصان حرفهای به کار گرفته میشوند؛ چرا که هیچ محدودیتی برای کاربران خود تعیین نمیکنند. در واقع میتوانید با استفاده از دانش برنامهنویسی، وبسایت مورد نظر خود را طراحی و مدیریت کنید. البته باید در نظر داشته باشید که در صورت استفاده از این پلتفرمها باید موارد امنیتی و ارتقای سامانه را به شکل دورهای بررسی کنید.
-CMS هدلس
سیستم مدیریت محتوا اختصاصی هدلس بیشتر توسط توسعهدهندگان مورد استفاده قرار میگیرد؛ زیرا موقعیت اداره بک اند و فرانت اند را به صورت جداگانه تامین میکند. در نتیجه استفاده از Headless CMS شرایط مخصوص به خود را دارند و نمیتوانیم بدون دانش کافی از امکانات آن استفاده کنیم. میتوان این مسئله را یکی از معایب سیستم مدیریت محتوا هدلس به حساب آورد.
معرفی بهترین CMSها
حالا که با مفهوم سیستم مدیریت محتوا آشنا هستیم و اطلاعات خوبی را درباره آن کسب کردهایم، باید با بهترین انواع آن آشنا شویم. همانطور که گفته شد این روزها میزان پلتفرمهای فعال در این زمینه دائم در حال افزایش است و همین مسئله سبب سردرگمی ما میشود. با انجام بررسی متوجه میشویم که نمیتوانیم تنها یک ابزار مدیریت محتوا را به عنوان بهترین پلتفرم انتخاب کنیم. به همین دلیل در این بخش قصد داریم بررسی کنیم که مجبوبترین cms چیست و چه ویژگیهایی دارد.
۱. بهترین cmsهای جهانی
برخی از پلتفرمهای مدیریت محتوا دارای شهرت جهانی هستند و در تمامی کشورها مورد استفاده قرار میگیرند. خوشبختانه بسیاری از این cmsها از کاربران ایرانی پشتیبانی میکنند و میتوانید به وسیله آنها محتوای وبسایت خود را مدیریت کنید. جهت تشخیص سیستم مدیریت محتوای برتر، باید با این پلتفرمها به خوبی آشنا شویم. لیست محبوبترین سیستم مدیریت محتوای سایت شامل موارد زیر میشود:
-وردپرس
سیستم مدیریت محتوای وردپرس (WordPress) یکی از محبوبترین CMSها در جهان است که در ابتدا تنها به عنوان یک پلتفرم وبلاگنویسی به کار میرفت. امروزه این پلتفرم امکانات متنوعی را در اختیار کاربرانش قرار میدهد تا بتوانند وبسایت خود را مدیریت کنند. همین امر سبب شده از که نام آن را در لیست بهترین سیستم های مدیریت محتوا مشاهده کنیم. از ویژگیهای مهم سیستم مدیریت محتوا وردپرس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- رابط کاربری مناسب
- پلاگینهای متنوع
- پشتیبانی از زبان فارسی
- جامعه کاربری گسترده
- منابع آموزشی فراوان
- ارائه قالبهای متنوع برای طراحی سایت با سیستم مدیریت محتوا
- منبع باز
- نصب رایگان
-پرستاشاپ
پرستاشاپ یا PrestaShop یک سیستم مدیریت محتوا تحت وب است که برای اداره وبسایتهای فروشگاهی استفاده میشود. این پلتفرم منبع باز، امکانات رایگان زیادی را در اختیار کاربران خود قرار میدهد. میتوانید با کمک این پلتفرم محصولات، مشتریان، سفارشات و شرایط پرداخت را مدیریت کنید. همین مسئله سبب شده است که بسیاری از افراد پرستاشاپ را به عنوان بهترین سیستم مدیریت محتوا برای فروشگاه اینترنتی بشناسند. مهمترین ویژگیهای پرستاشاپ شامل موارد زیر میشوند:
- پشتیبانی از زبان فارسی
- امکان استفاده از ماژولها و پلاگینهای مختلف
- نصب آسان و رایگان
- امکان مدیریت دقیق سفارشات
-جوملا
سیستم مدیریت محتوا جوملا (Joomla) از محبوبترین cmsهای جهانی است که یکی از گزینههای عالی برای توسعهدهندگان محسوب میشود. این پلتفرم به عنوان یکی از قدیمیترین و بزرگترین رقبای وردپرس به شمار میرود. به همین دلیل بسیاری از امکانات آن با وردپرس برابری میکند.
البته باید به این مسئله توجه کنید که برای مدیریت سایتهای بزرگتر، پلتفرم جوملا میتواند امکانات بیشتری را در اختیار شما قرار بدهد. از سوی دیگر بسیاری از کارشناسان این پلتفرم را به عنوان امن ترین سیستم مدیریت محتوا میشناسند. در لیست زیر برخی از بهترین مزایای این سیستم مدیریت محتوا را بیان میکنیم:
- نصب رایگان
- منبع باز
- امکان مدیریت پیشرفته انواع محتوا
- پشتیبانی از زبانهای مختلف مثل فارسی
- دارای قالبها و افزونههای متنوع
- امنیت بالا
- امکان پشتیبانی همزمان از چندین سایت
۲. بهترین سیستمهای مدیریت محتوای ایرانی
در چند سال اخیر شاهد فعالیت گروههای ایرانی در طراحی سیستمهای مدیریت محتوا بودهایم. این پلتفرمها متناسب با نیاز کاربران ایرانی و فارسیزبانان طراحی شدهاند و ویژگیهای قابل قبولی را به ما عرضه میکنند. در ادامه چند مورد از بهترین گزینهها در لیست سیستم مدیریت محتوای فارسی را معرفی میکنیم:
-میترا
توقع کاربران ایرانی از یک cms چیست؟ سیستم مدیریت محتوا میترا یک پلتفرم ایرانی است که با تمرکز بر نیازهای محلی و ایجاد یک رابط کاربری مناسب توانسته نظرها را به سوی خود جلب کند. این سیستم مدیریت محتوا فارسی به شما کمک میکند که بتوانید بدون هیچ محدودیتی محتوای وبسایت خود را اداره کنید. از مهمترین مزایای این پلتفرم میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- پشتیبانی کامل از زبان فارسی
- ارائه قالبهای متنوع
- قابلیت سفارشیسازی
- امکان مدیریت کاربران
- دارای افزونهها و ماژولهای متفاوت
- پشتیبانی قوی
- بهروزرسانی دورهای
-راستچین
راستچین یک سیستم مدیریت محتوای ایرانی است که به شکل تخصصی برای کاربران فارسیزبان طراحی شده. این سیستم محتوای متنی را به طور پیشفرض به شکل راستچین ارائه میدهد و همین امر یکی از بزرگترین دغدغههای ما را برطرف میسازد. سایر ویژگی های سیستم مدیریت محتوا را در لیست زیر بررسی میکنیم:
- ارائه قالبهای متنوع
- ویرایشگر متنی پیشرفته
- امکان مدیریت محتوای چند رسانهای
- پشتیبانی فنی و آموزشی
-سیتاک
سیتاک با ارائه امکانات متنوع و طراحی یک محیط کاربرپسند توانسته نظر بسیاری از کاربران فارسیزبان را به خود جلب کند. این سیستم مدیریت محتوای ایرانی، امکان اداره انواع وبسایتها مثل فروشگاهی، خبری و شرکتی را فراهم میکند. بخشی از مزایای این CMS شامل موارد زیر میشود:
- رابط کاربری مناسب
- بومیسازی شده برای کاربران ایرانی
- پشتیبانی قوی
- بهروزرسانیهای دورهای و منظم
- سیستم مدیرین کاربران
- ویرایشگر متنی پیشرفته
چطور بهترین CMS را انتخاب کنیم؟
حالا که میدانیم اهمیت سیستم های مدیریت محتوا چیست و چرا باید از آنها استفاده کنیم، باید به دنبال راهکاری برای انتخاب بهترین cms برای سایت خود باشیم. در حقیقت برای پیمودن این مسیر باید نکات مختلفی را در نظر بگیرید تا در نهایت بتوانید بهترین گزینه را انتخاب کنید.
دقت کنید که هیچیک از پلتفرمهای موجود بدون ایراد نیستند و شما باید با توجه به شرایط و اهداف خود تصمیم بگیرید که کدام مورد میتواند مناسب شما باشد.
یک راه بینظیر برای تشخیص سیستم مدیریت محتوا سایت، دریافت مشاوره از متخصصین این حوزه است. گروه اقیانوس ابی یکی از برترین مجموعههای فعال در حوزه ارائه مشاوره به مدیران و صاحبان کسب و کار محسوب میشود.
این مجموعه با استفاده از آخرین تکنولوژیهای دنیا و دانش تخصصی، ساختار کسب و کار شما را مورد بررسی قرار میدهد و مشکلات آن را ریشهیابی میکند. سپس راهکارهایی ارائه میدهد که با اهداف و شرایط شما سازگار هستند. اگر قصد دارید در جهت رشد بیزینس خود قدم بردارید، میتوانید با کارشناسان مجرب اقیانوس آبی در تماس باشید و اطلاعات کافی را دریافت کنید.
کلام آخر
انتخاب پلتفرم مناسب برای مدیریت محتوای موجود در هر وبسایت یکی از پیچیدهترین دغدغههای صاحبان کسب و کارهای آنلاین است. خوشبختانه این روزها ابزارهای زیادی طراحی شدهاند که امکان اداره محتوا به شیوههای پیشرفته را در اختیار ما قرار میدهند. در این مطلب ابتدا با تعریف سیستم مدیریت محتوا آشنا شدیم و سپس کاربرد آن را بررسی کردیم.
در نهایت با برخی از بهترین پلتفرمهای این حوزه آشنا شدیم. فارغ از اینکه cms چیست، باید برای خلق ساختار کلی سایت نیز اهمیت ویژهای قائل شوید. به این منظور میتوانید با استفاده از خدمات طراحی سایت مجموعه اقیانوس آبی، بستر مناسبی برای فعالیت مورد نظر خود طراحی کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت جزئیات این خدمات، با همکاران ما در تماس باشید.