نحوه رفتار با منابع انسانی 0

نحوه رفتار با منابع انسانی باید چطور باشد؟

فهرست مطالب
اگر عجله داری PDF مقاله را دانلود کن تا هر وقت خواستی بخونی

رفتار با منابع انسانی مهم ترین بخش از مدیریت منابع انسانی را تشکیل می دهد. در بسیاری از سازمان ها با این که کارمندان از نظر مالی و حقوقی راضی هستند، ریزش نیرو بسیار زیاد است. دلیل این امر بدون شک رفتار با منابع انسانی به صورت غیر مناسب و غیر هوشمندانه است.

همیشه در نظر داشته باشید که مهم ترین مشتری هر سازمان کارمندان آن سازمان هستند. مادامی که کارمندان شما به شما و سازمانتان عشق و علاقه ندارند، انتظار وفاداری و خوب کار کردن از آنها نداشته باشید! 

اهمیت طرز تفکر مدیر در رفتار با منابع انسانی

اگر درک شما از کارمندانتان به جای منابع انسانی، نیروی انسانی باشد، در رفتار با منابع انسانی دچار مشکل خواهید شد. ابتدا بگذارید توضیح دهیم که فرق منابع انسانی با نیروی انسانی چیست؟

نیروی انسانی با منابع انسانی متفاوت است. نیروی انسانی فردی است که فقط برای شما حکم کارمند و کارگر را دارد، ولی منبع انسانی یک چیز ارزشمند و کمیاب است و باید با آن مثل دارایی‌های دیگر و پول خود برخورد کنید.

اگر این نگاه در ذهن شما به عنوان مدیر شکل نگیرد، نمی توانید مدیریت کارمندان خود را به درستی انجام داده و برخورد مناسبی با آن ها داشته باشید.

بیشتر بخوانید: چگونه کارمند خوب استخدام کنیم؟

در حوزه منش و رفتار سازمانی، اگر مدیر یک سازمان نسبت به نیروی انسانی خود مسئولیت و حسی پدرگونه داشته باشد, بی شک رفتار او با منابع انسانی بسیار حرفه ای خواهد شد. حتی اگر سن شما از کارمندانتان کمتر است، آن چنان دلسوزانه با مسائلشان برخورد کنید تا لقب” پدر سازمان” را کسب کنید.

اگر مدیر مجموعه مانند یک پدر به تمام ابعاد زندگی کارمندان خود توجه داشته باشد، رابطه ای عاطفی بین او و نیروی انسانی شکل می گیرد، پرسنل متوجه می شوند که تنها به عنوان یک ابزار برای رسیدن به اهداف مدیرشان استخدام نشده اند و کارشان را از صمیم قلب و به درستی انجام می دهند.

نکات مهم در نحوه رفتار با منابع انسانی

در این بخش به هفت گام اساسی در نحوه برخورد با منابع انسانی اشاره می کنیم. این 7 مورد عبارتند از:

نحوه رفتار با منابع انسانی نکته ها

1. لحن صحبت

کارکنان تنها آنچه که مدیران می‌گویند را دریافت نمی‌کنند، بلکه چگونگی و لحن گفتن آن حرف اثر بیشتری از خود جمله دارد. یکی از بزرگ‌ترین مشکلات رفتار با منابع انسانی، مشکل عدم توانایی در انتقال مطلب توسط مدیر است.
مدیران همیشه باید در نحوه رفتار با منابع انسانی مراقب لحن خود باشندو هیچگاه نباید با کارمندان با لحنی بی ادبانه صحبت کنند. 

2. مهارت های محاوره ای در برخورد با کارمندان

در نحوه رفتار با منابع انسانی از کارکنان خود سوالاتی بپرسید و به پاسخ هایی که آنان می دهند با اشتیاق گوش دهید. در پایان مکالمات خود با منابع انسانی از تکنیک هایی مانند بلند شدن، دست دادن و… نیز استفاده کنید. این موضوع در انگیزه دادن به منابع انسانی بسیار موثر است.

3. قطع نکردن صحبت کارکنان

هنگام صحبت با منابع انسانی، مدیران نباید صحبت آنان را قطع کنند. تنها در مواقعی این کار باید صورت گیرد که آنان در حال خارج شدن از بحث هستند و مدیر قصد برگرداندن بحث به موضوع اصلی خود را داشته باشد. جمله کارکنان را قطع نکرده، صبور باشید و اجازه دهید خود آن ها این کار را انجام دهند.

بیشتر بخوانید: انتخاب فرد مناسب برای شغل مناسب

4. تماس چشمی با کارمندان

به هنگام رفتار با منابع انسانی اگر چشم های شما به اطراف باشد، می‌تواند نشان دهنده این باشد که شما علاقه‌ای به شنیدن حرف‌های او ندارید. این کار می‌تواند باعث ایجاد استرس در شخص مقابل شده و این استرس باعث عدم توانایی در کامل کردن حرف یا رساندن مطلب شود.

5. اختصاص زمان بیشتر به کارمندان برای حرف زدن

مدیران تنها 20 درصد زمان را برای صحبت کردن در اختیار دارند، ما بقی آن زمان متعلق به پرسنل است تا صحبت کنند. حتی زمان هایی که در حال صحبت و اطلاع رسانی هستید، سعی کنید زمانی را برای دریافت بازخورد کارمندان در نظر داشته باشید تا مطمئن شوید کارکنان صحبت‌های شما را به طور کامل متوجه شده‌اند.

6. در برخورد با کارمندان، نظر خود را امر مسلم ندانید.

زمانی که شما صحبت خود را به گونه ای بیان کنید که انگار امری مسلم است، کارکنان رغبت کمی به شنیدن حرف های شما خواهند داشت. کارمندان خود را تشویق کنید تا صحبت کنند و نظرات کارشناسی خود را بدهند. منابع انسانی به شدت به این موضوع علاقه دارند، بنابراین در نحوه رفتار با منابع انسانی این نکته را باید حتما در نظر داشت.

7. صدای رسا و بدون افت

مدیران نباید در پایان جملات و گفتگو ها اجازه دهند صدایشان افت کند. این افت صدا نشان دهنده بی حوصلگی و بی علاقگی به صحبت آن نیرو است. در رفتار با منابع انسانی، بی حوصلگی و بی انرژی بودن می‌تواند به آن نیرو نیز سرایت کند.

نحوه رفتار با منابع انسانی بدقلق و دشوار

در ادامه نحوه رفتار با انواع منابع انسانی بدقلق و دشوار آورده شده است:

انواع کارمندان دشوار

1. افراد تانک

افراد تانک صدای کلفت و خشنی دارند و با تن صدای بلند صحبت می‌کنند و جملات آن‌ها به‌صورت کوتاه و زورگویانه است و به‌صورت تهاجمی رفتار می‌کنند.

هنگامی‌که این افراد شما را به‌صورت لفظی مورد حمله قرار می‌دهند و متهم می‌کنند باید رفتار شما بر اساس احترام باشد چون این افراد به‌سادگی نمی‌توانند به افرادی که به آن‌ها احترام می‌گذارند حمله کنند. افراد مهاجم نیاز به پاسخ قاطعانه دارند. رفتار شما باید یک سیگنال روشن که شما قوی و توانا هستید را به این افراد منتقل کند.

رفتار با منابع انسانی تانک

  1. در جای خود محکم ایستادن: نه عقب و نه جلو بروید و به چشم‌های او نگاه کنید و توجه خود را به تنفس خود معطوف کنید تنفس عمیق باعث می‌شود که مجدد کنترل خود را به دست بیاورید.
  2. با احترام رفتار کردن: یک ‌راه‌حل مسالمت‌آمیز پیشنهاد دهید، یک‌زمان و موقعیت دیگر را برای ادامه صحبت انتخاب کنید.

کارهایی که در برابر افراد تانک نباید انجام داد:

  1. عقب‌گرد نکنید، نباید حرف‌های خودشان را به خودشان توضیح داد و مرور کرد.
  2. قضاوت نکنید، برای مثال نخواهید به آن‌ها بگویید که منظور شما این بود.
  3. ارتباط را کامل تمام نکنید و درهای مذاکره برای آینده را نبندید.

مثالی برای ارتباط مناسب با افراد تانک

اگر کارمندتان جز تیپ افراد تانک است و به‌صورت پرخاشگرانه و بلند صحبت می‌کند. بهترین برخورد شما این هست که محکم جلوی او بایستید و هیچ تغییری در رفتار و جای شما مبنی بر ترس و عقب‌نشینی مشاهده نشود.

هنگام نفس‌گیری چند بار نام او را خطاب قرار می‌دهید و توجه او را جلب می‌کنید و با ۷۰ تا ۷۵ درصد تن صدای کارمندتان شروع به صحبت ‌کنید و از کلمه ما به‌جای من استفاده ‌کنید.

رفتار با منابع انسانی

2. رفتار با منابع انسانی زیرآب زن

افراد زیرآب زن به‌صورت طعنه‌آمیز صحبت می‌کنند و تخصص زیادی در احمق نشان دادن شما دارند و اصولاً سعی می‌کنند با نقاط ضعفتان شما را در موقعیت ضعیف قرار دهند.

راهکارهایی که در برابر افراد زیرآب زن باید داشت:

  1. عقب‌گرد کنید: قسمتی از جملات خودش را به‌صورت سؤالی بازگو کنید.
  2. از سؤالات مستقیم استفاده کنید.
  3. شفاف‌سازی کنید: با شفاف‌سازی امکان دارد این افراد به حالت افراد تانک تبدیل شوند که در این مواقع استراتژی‌های ارتباطی با افراد تانک را بدانید تا بتوانید درست برخورد کنید.

کارهایی که در برابر افراد زیرآب زن نباید انجام داد:

با قواعد خودشان رفتار نکنید چون این افراد در رفتار خود حرفه‌ای هستند و از نقاط ضعف شما استفاده می‌کنند.

مثالی برای ارتباط مناسب با افراد زیرآب زن

فرد زیرآب زن به شما طعنه‌ای می‌زند و شما می‌توانید با سؤالی که من هنوز منظور شما را از بیان این جمله متوجه نشدم» که با این کار شخص را از موضع پشت پرده بودن خارج می‌کنید و در این موارد معمولاً جواب‌های افراد زیرآب زن این هست که من شوخی کردم. این نوع سؤال باعث می‌شود که احتمال رفتار مشابه را در آینده با شما از بین ببرد.

بیشتر بخوانید: مدل رفتار شناسی DISC در کسب و کار

3. رفتار با منابع انسانی نارنجکی

این افراد رفتارشان ما بین افراد تانک و زیر آب زن است اصولاً این افراد ساکت هستند و دنبال تائید می‌گردند.

راهکارهایی که در برابر افراد نارنجکی باید داشت:

  1. توجه این افراد را جلب کنید. هنگامی‌که این افراد کنترل خودشان را از دست می‌دهند، توجه آن‌ها را با خطاب قرار دادن نامشان جلب کنید
  2. موقعیت و جایگاه خود را در برابر این افراد محکم نگه دارید؛ و سعی کنید متناسب با تن صدای فرد نارنجکی صحبت کنید.
  3. به این افراد آرامش بدهید. در طول مکالمه کم‌کم تن صدای خود را پایین بیاورید به این شکل این افراد متوجه می‌شوند که هم به آن‌ها توجه کرده‌اید و هم به آرامش آن‌ها.
  4. عقب‌گرد کنید.

کارهایی که در برابر افراد نارنجکی نباید انجام داد:

  1. برای این افراد به‌هیچ‌عنوان عصبانی نشوید.
  2. اصلاً قضاوت نکنید، چون با کوچک‌ترین موردی امکان دارد این افراد به حالت افراد تانک تبدیل شوند.

بیشتر بخوانید: استخدام و اخراج سیستمی

4. رفتار با منابع انسانی افراد همه‌چیزدان

این افراد سطح آگاهی و دانش خیلی بالایی دارند که تعدادشان خیلی کم هست؛ و سرعت بالایی در صحبت کردن دارند و مجال صحبت کردن به شما نمی‌دهند. در ۹۸ درصد مسائلی که شما صحبت می‌کنید اطلاعات دارند و می‌توانند مشکلات را حل کنند.

راهکارهایی که در برابر کارمندان همه‌چیزدان باید داشت:

  1. به‌صورت محترمانه و با تأیید به حرف‌هایشان عقب‌گرد کنید.
  2. دیدگاه‌هایتان را به‌صورت غیرمستقیم بیان کنید. با جملاتی که ممکن هست و یا شاید
  3. نقش شاگرد و مربی را ایفا کنید. اگر بتوانید نقش شاگردی را در برابر این افراد بپذیرید مجال این را پیدا خواهید کرد که نظرات و ایده‌های خود را بیان کنید.
  4. خیلی خوب و مؤثر گوش دهید. این افراد باید متوجه شوند که شما دارید حرف‌هایشان را خوب گوش می‌کنید چون اگر احساس کنند که شما حرف‌هایشان را گوش نمی‌کنید مجدد تکرار می‌کنند پس هر از چند گاهی بعضی از جملاتشان را تکرار و تأیید کنید.

کارهایی که در برابر افراد همه چیزدان نباید انجام داد:

  1. چیزی را برای آن‌ها نخواهید که اثبات کنید چون شما را به نتیجه نخواهد رساند.
  2. روی ایده‌های خودتان اصرار نکنید چون به‌صورت قطع شکست خواهید خورد.

مثالی برای ارتباط مناسب با افراد همه‌چیزدان

آقای… اگر درست متوجه شده باشم برنامه آموزشی برای کارکنانتان و مشخص کردن استراتژی‌هایتان در راستای برنامه‌ریزی برای برندتان هست.

بیشتر بخوانید: ویژگی های رهبران موفق

5. رفتار با منابع انسانی بادکنکی

این افراد در مورد همه‌چیز اظهار نظر می‌کنند و زیاد صحبت می‌کنند و این افراد بسیار دنبال تأیید هستند و هدف آن‌ها جلب توجه است. بیشتر از جملات همیشه و اکثراً استفاده می‌کنند و در حقیقت تعمیم می‌دهند.

راهکارهایی که در برابر افراد بادکنکی باید داشت:

  1. عقب‌گرد کنید: چون این افراد دنبال جلب‌توجه و دیده شدن هستند عقب‌گرد به جملاتشان احساس خوبی را به آن‌ها می‌دهد پس سعی کنید از جملات خودشان استفاده کنید.
  2. سعی کنید تا حد امکان نظرات ایشان را تأیید کنید ولی در کار و زندگی‌تان نظراتشان را به کار نبرید.
  3. چرخه تکرار را بشکنید: درصورتی‌که تند تند صحبت می‌کنند با اسم ایشان را خطاب قرار می‌دهید و قسمتی از حرف‌های ایشان را تکرار و تأیید کنید به‌این‌ترتیب سریع‌تر به نتیجه می‌رسید.

کارهایی که در برابر افراد بادکنکی نباید انجام داد:

  1. به‌هیچ‌عنوان حبابشان را نترکانید: دنبال این نباشید که به این افراد ثابت کنید که نظراتشان اشتباه است.
  2. زود قضاوت نکنید.

مثالی برای ارتباط مناسب با افراد بادکنکی

فرد بادکنکی ادعا می‌کند که مقاله‌های زیادی در رابطه با موضوع مدیریت و ارتباط مؤثر خوانده است و مدام در مورد آن‌ها صحبت می‌کند و در این مورد می‌توانید چرخه تکرار را بشکنید و بگویید ولی من متأسفانه فرصت مطالعه این مقاله را نداشتم و به اصطلاح فرصت پیدا می‌کنید تا مذاکره را زودتر به نتیجه برسانید.

جمع بندی

برای اینکه کارمندان خود را حفظ کنید و بهره وری آن ها را بالا ببرید و به سازمان وفادار کنید باید نحوه رفتار با منابع انسانی را بدانید. برای ارتقا سطح دانش نیروهای خود، کلاس های آموزشی ترتیب دهید و از لوازم کمک آموزشی مثل وبینارها، کتاب ها، مقالات و ویدئوها بهره بگیرید. یادگیری سازمانی را جدی بگیرید.

مراقب باشید که اگر می خواهید آن ها را تنبیه کنید، متناسب با اشتباه هر فرد این کار را بکنید. گاهی به کارمند خود نزدیک شوید و از او بپرسید کارها چطور پیش می‌رود و آیا چیزی هست که آن‌ها تمایل به صحبت درباره‌ی آن داشته باشند.

اگر مشکلات شخصی در محیط کار وجود دارد، گوش شنوا داشته باشید و از طریق واحد منابع انسانی خود آن را پیگیری کنید. نحوه رفتار با منابع انسانی بسیار در مدیریت منابع انسانی اهمیت دارد.

5 6 رای ها
امتیاز بدهید
نویسنده مقاله : داوود احمدی

اشتراک در :

جهت دانلود PDF ایمیل و شماره موبایل خود را وارد کنید.
این مطالب را هم حتما بخوانید
دوره آموزشی مرتبط
در دوره مدیریت منابع انسانی با نام ” تیم پلاس” با در نظر گرفتن شرایط بازار کار ایران و وضعیت کنونی منابع انسانی در هفت گام بایدها و نبایدهای ساخت و مدیریت تیم را توسط دکتر داوود احمدی که خود تیمی ۵۰ نفره را مدیریت می کند به شکل اجرایی خواهید آموخت.

49%   11,000,000 ریال 5,600,000 ریال

اشتراک در
اطلاع از
9 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
امیرحسین

قسمت آخر مقاله که در مورد رفتار با انواع منابع انسانی بود خیلی جالب بود

کتیرایی

ویدئو آقای احمدی که درباره منش در مدیریت منابع انسانی بود رو خیلی دوست داشتم. اینکه مدیر بتونه نگاه پدرانه داشته باشه به کارمنداش خیلی در انگیزه اون ها موثره

پگاه جلالی
پاسخ به  کتیرایی

سلام. بله واقعا همینطوره. انگیزه کارمندان فقط با پاداش های مادی میسر نمیشه و از لحاظ روحی هم منابع انسانی نیاز به پشتیبانی دارن.

نغمه

از بهترین مقالاتی بود که در زمینه رفتار با نیروی انسانی خوندم.

کاشف

این هفت نکته خیلی خیلی خوب و عالی توضیح داده شده حتما از موارد و راهکارهای پیشنهادیتون استفاده میکنم و مطمئنم نتیجه خوبی دارن

رضا عباسیان

همه‌ی این هفت مورد میتونه کلیدی باشه تا بهترین رفتار هارو داشته باشیم،راهکار هاای که در مقالتون گفته بودین هم بسیار جالب و خیلی مفید بود.ممنونم

پگاه جلالی
پاسخ به  رضا عباسیان

🙏🙏🙏

آریا

به عنوان مدیدیر منابع انسانی با کارمند با سابقه زیاد و منظم و ماربلد ،تازه متوجه شدم در ازای کاری که انجام میده از بعضی از شرکت ها تقاضای دریاف کارت هدیه میکنه ،نمیدونم چه جور باهاش برخورد کنم ؟خودش نمیدونه من متوجه شدم،ازطرفی نمیخوام توبیخش کنم ، کارمندان دیگر متوجه بشن لطف میکنید، چند سال بیشتر نمونده بازنشسته بشه. راهنمایی بفرمائید این جور موارد رو باید چه کرد.

پگاه جلالی
پاسخ به  آریا

سلام. وقتتون بخیر
اگر مشتریان خودشون هدیه میدن به کارمند شما قبول کردنش هیچ موردی نداره. فقط باید به صورت عمومی و غیرمستقیم این موضوع رو به همه کارمندان اعلام بکنین که تا یک مبلغ مشخص، قبول کردن هدیه مانعی نداره و اگر از مبلغی بیشتر شد حتما سازمان رو مطلع کنید. در واقع هدیه گرفتن رو نمیتونین ممنوع کنین چون این اتفاقی هست که به صورت معمول میفته
امما اگر خود کارمند تقاضای هدیه می کنه، باید به صورت محکم و باز هم عمومی اعلام بکنید که یکی از مشتریان به گوش شما رسونده که کارمندان شما تقاضای انعام و هدیه می کنن و اگر بار دیگه به گوشتون برسه ، اون کارمند رو توبیخ می کنین

پشتیبانی اقیانوس آبی

سوالی دارید ؟ یکی از روش های زیر را برای دریافت پیشتیبانی انتخاب کنید.

pdf مقاله حاضر است. با یک کلیک دانلود کنید: